Αλλαγές στις απουσίες, ενημέρωση των γονιών μέσω… sms

Αλλάζει προσεχώς η καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία καθώς, χθες, Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γραβρόγλου παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, που αφορούν στο προσδιορισμό της διαγωγής, αλλά και στον τρόπο που υπολογίζονται οι απουσίες.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών «τηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της σχολικής ζωής». Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα» οι χαρακτηρισμοί της διαγωγής τους δεν θα αναγράφονται στους τίτλους σπουδών τους.

Περί διαγωγής, οι μαθητές και θα μπορούν να λάβουν τους χαρακτηρισμούς: «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή». Δηλαδή:

«Εξαιρετική» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του μαθητή ο οποίος τηρεί απολύτως τους κανόνες της σχολικής ζωής.
«Καλή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του μαθητή όταν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την τήρηση των κανόνων της σχολικής ζωής.
«Μεμπτή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητή όταν «αποκλίνει από την προσήκουσα διαγωγή σε βαθμό ανεπίτρεπτο, αλλά κρίνεται ότι είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης αυτής εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος».

Όπως αναφέρει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, «όταν κρίνεται ότι η απόκλιση από την προσήκουσα διαγωγή δεν είναι δυνατόν να επανορθωθεί εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος, ο/η μαθητής/τρια​ υποχρεώνεται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος». Την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να επιβάλει μόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων με απόφαση στην οποία πρέπει να αιτιολογείται.

Το υπουργείο επιχειρεί να εισάγει αλλαγές και στις απουσίες. Από φέτος θα καταργηθούν οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες, «καθώς όλες πρέπει να είναι σε γνώση του κηδεμόνα και ορίζονται όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί ένας μαθητής να απουσιάσει χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες του».

Επίσης, καταργείται η συγκέντρωση δικαιολογητικών και προβλέπεται επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων για κάθε ημέρα απουσίας του μαθητή και καθιερώνεται η ενημέρωση των γονιών - κηδεμόνων των μαθητών με ηλεκτρονικά μηνύματα (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή κινητό).

Καθιερώνεται ακόμη η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης τύπου Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού) και μαθημάτων επιλογής για την Α' τάξη Λυκείου, ομάδων προσανατολισμού ή τομέων για τη Β' τάξη και Κατευθύνσεων ή Ειδικότητας για τη Γ' τάξη (ανάλογα με τον τύπο Λυκείου).

Προτείνονται τέλος έπαινοι και επιβράβευση για κάθε πράξη που συμβάλλει στη βελτίωση της σχολικής ζωής.

Έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σύμφωνα με το σχέδιο:

Το σχολικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου έτους. Το διδακτικό έτος για τα ίδια σχολεία αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίουκάθε έτους και λήγει την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους.
Τα μαθήματα στα Γυμνάσια λήγουν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Η λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείουκαθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται μέχρι την 30ή Απριλίου.
Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειοχωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Το α' τετράμηνο διαρκεί από την 11η Σεπτεμβρίου έως την 20ή Ιανουαρίου. Το β' τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων.
Οι γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες, διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του β΄ τετραμήνου, στις εξεταστικές περιόδους Μαΐου - Ιουνίου, καθώς και την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου έως την έναρξη των μαθημάτων, όπου η περίοδος αυτή προβλέπεται.

Διαβάστε επίσης