Οι θετικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας και η κατάλληλη προετοιμασία και προεργασία από την ελληνική κυβέρνηση οδήγησαν στην επιτυχημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, δίνοντας το σήμα στις αγορές, στους επενδυτές, στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στον ελληνικό λαό ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει τη χώρα από την σκληρή επιτροπεία και να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα επιτρέψουν τη σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα ανακτά βήμα-βήμα και σταδιακά την αξιοπιστία της,δημιουργώντας ασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα, με το διεθνή Τύπο, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Στον ένα χρόνο που απομένει μέχρι τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να κινηθούμε αποτελεσματικά, μεθοδικά και συντονισμένα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που έχουν διπλό στόχο:
Πρώτον, την προσέλκυση βιώσιμων και μακροχρόνιων επενδύσεων που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα αποκαθιστούν το κατακερματισμένο εργασιακό περιβάλλον που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, τη δημιουργία από τώρα και τη σταδιακή εφαρμογή, από τον Αύγουστο του 2018, ενός αναλυτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη δεκαετία που θα αντικαθιστά τα μνημόνια της χώρας, θα δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ανταποδοτικής εργασίας, θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας, και θα αποκαθιστά την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή τροχιά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση του σχεδίου για την εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από το διάλογο στις περιφέρειες, η βελτίωση της δημοσίας διοίκησης, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αναδιαμόρφωση του φορολογικού μείγματος και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελούν τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, οι κοινωνικές ομάδες, οι συλλογικότητες και οι πολίτες που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και ότι η φωνή και οι ανησυχίες τους δεν ακούγονται, καλούνται να ξαναβγούν στο προσκήνιο, να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο διάλογο για το μέλλον της χώρας, να λάβουν θέση στην ιστορική καμπή που βρίσκεται η χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πολιτικά κόμματα, για εκείνες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για προοδευτικές λύσεις.
Μετά από επτά χρόνια μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με τη χώρα και την οικονομία να βρίσκονται κοντά στην έξοδο από το τούνελ, είναι αδιανόητο και απογοητευτικό οι πολιτικές δυνάμεις που διέλυσαν τον τόπο και οδήγησαν στην χρεοκοπία, να ασχολούνται διαρκώς με το παρελθόν και με το πως θα διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα με ψεύτικες ειδήσεις, μηδενιστικές προσεγγίσεις και φθηνή προπαγάνδα. Η τεχνητή πόλωση που δημιουργούν βλάπτει τη χώρα και ιδίως τους πολίτες, που επιθυμούν ένα γόνιμο και υγιή διάλογο.
Είναι αυτονόητο πλέον ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά για να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και δυναμικό περιβάλλον για την κοινωνία και την οικονομία. Η πολιτική δεν πρέπει να γεννά μίσος, αλλά όραμα, αξιοπιστία και κυρίως να επιτυγχάνει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.