Σεισμός Μιανμάρ: Στους 1.664 έφθασαν οι νεκροί – 30χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τον σεισμό – τέρας των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Μιανμάρ. Στους 1.644 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος εκτιμάται ότι απέχει πάρα πολύ από τον πραγματικό, καθώς δεκάδες αγνοούνται.

Σχεδόν μιάμιση ημέρα από τη στιγμή που ο ισοπεδωτικός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ «χτύπησε» τη Μιανμάρ, μία 30χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια πολυώροφου συγκροτήματος κατοικιών στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ο απολογισμός από τον σεισμό των 7,7 βαθμών που σημειώθηκε στη Μιανμάρ ανήλθε σε 1.644 νεκρούς και 3.408 τραυματίες, ανακοίνωσε  η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

Τουλάχιστον 139 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίσης, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, 42 τραυματίστηκαν και 78 θεωρούνται αγνοούμενοι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

Νωρίτερα, μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Μανταλέι, κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ διασώθηκε από τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών «Sky Villa», 30 ώρες μετά τον σεισμό και μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, ο Γιε Αούνγκ, προτού η γυναίκα διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ο Εγκέλαδος προκάλεσε την κατάρρευση των έξι από τους δώδεκα ορόφους του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.

Εικόνες τρόμου και καταστροφής περιγράφουν επιζώντες

Το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας έχει ανακοινώσει τον θάνατο περισσότερων από 1.660 ανθρώπων, αλλά ο σεισμός κατέστρεψε τα συστήματα επικοινωνιών, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή εκτίμηση της κατάστασης.

Ενας διασώστης στην πόλη Μανταλέι, η βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε στο BBC ότι σκάβει με γυμνά χέρια μέσα στα χαλάσματα, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Οι άνθρωποι ουρλιάζουν για βοήθεια. Αισθάνομαι τόσο απελπισμένος», δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας διάσωσης που αποτελείται από πολίτες.

Μια επιζώσα είπε πώς άκουγε τις φωνές των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα ξενοδοχείο που είχε καταρρεύσει. «Ακούω μητέρες να κλαίνε γιατί τα παιδιά τους είναι ακόμα μέσα στο κτίριο. Είναι απελπιστικό να το βλέπεις», είπε και συνέχισε: «Αυτός ο σεισμός είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Το Μανταλέι έγινε «τόπος μιας τραγωδίας», δήλωσε ανώνυμα άλλος επιζών. «Είναι σαν μια κατεστραμμένη πόλη. Κάποιοι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση. Τόσο σοβαρή που δεν έχω ξαναδεί κάτι να τρέμει έτσι».

Ένας κάτοικος της Γιανγκόν στη Μιανμάρ ανέφερε ότι «ο σεισμός κράτησε τρία με τέσσερα λεπτά». «Λάμβανα μηνύματα από φίλους και συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν μόνο στη Γιανγκόν, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μια σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη τη Μιανμάρ μετά τον σεισμό. Η πρόσβαση στη χώρα είναι περιορισμένη από το 2021, όταν ο στρατός ανέλαβε την εξουσία μετά από πραξικόπημα. Σπάνια επιτρέπεται η επίσημη είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους και στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που μιλούν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προτιμούν να μην αποκαλύψουν το όνομά τους για λόγους ασφαλείας.

Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Reuters πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε. Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, «οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεισμικές δονήσεις ήταν τόσο ισχυρές που έγιναν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα της Μιανμάρ, στην Κίνα και την Ταϊλάνδη. Στην τελευταία, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον εννέα μέχρι στιγμής.

 

Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.

«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.

Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτίριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.

«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».

Διεθνής βοήθεια για τη Μιανμάρ

Στο μεταξύ, η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ για βοήθεια.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.

Οι ΗΠΑ, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της Χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι και αυτές θα παράσχουν βοήθεια.