Πάτρα: Πως έμπορος λαϊκών αγορών "έσπρωξε" πλαστά χαρτονομίσματα σε πελάτη

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙΤΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

"Έπιασα το 10 ευρω και είχε την υφή ενός χαρτομάντηλου. Το κοίταξα καλύτερα και η ταινία ασφαλείας δεν είχε καμία σχέση με τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν", είναι η περιγραφή γυναίκας που το Σάββατο το πρωί επισκέφθηκε τη Λαϊκή Αγορά στην περιοχή Ταραμπούρα Πατρών και ελαβε ως ρέστα πλαστό 10 ευρω.

Όπως καταγγέλλει στο tempo24.gr, αγόρασε ένα σετ πυτζάμες αξίας 7 ευρώ, έδωσε στη γυναίκα - πιθανόν ρομά - που καθόταν πίσω από το πάγκο ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Εκείνη της έδωσε ρέστα 3 ευρώ και ένα 10ευρω. Όταν το έπιασε τότε κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, με μια πρώτη ματιά διαπίστωσε πως η υφή του χαρτονομίσματος που κρατούσε δεν ήταν η συνηθισμένη, η ανάγλυφη εκτύπωση δεν ήταν αντιληπτή κατά την ψηλάφηση,  ενώ και η ταινία ασφαλείας είχε μεγαλύτερη διάσταση και είχε ακανόνιστο σχήμα.

Αμέσως ζήτησε από την γυναίκα - έμπορο να της αλλάξει το χαρτονόμισμα λέγοντας της πως είναι πλαστό. Εκείνη χωρίς να αντιδράσει και χωρίς να ξαφνιαστεί από τον εντοπισμό του πλαστού χαρτονομίσματος που είχε στο ταμείο της, με αστραπιαίες κινήσεις έβγαλε δυο 5ευρα, κοίταξε με τρόπο εάν το περιστατικό έγινε αντιληπτό από αλλά άτομα που ήταν παρόντα, έδωσε στην γυναίκα τα χαρτονομίσματα και συνέχισε τη δουλειά της κανονικά σα να μην είχε συμβεί το παραμικρό.

Πώς να ξεχωρίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα - Δείτε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Το χαρτί
Η ανάγλυφη εκτύπωση
Το υδατογράφημα
Το ημιτελές σχέδιο
Η ταινία ασφαλείας
Το διάτρητο σχεδίασμα
Το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος
Το ολόγραμμα σε τμήμα ελάσματος
Η ιριδίζουσα λωρίδα
Η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού

-Η ανάγλυφη εκτύπωση, η οποία υπάρχει μόνο σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης των χαρτονομισμάτων ευρώ (στα αρχικά της ΕΚΤ, στις πέντε γλωσσικές παραλλαγές, στην κάθετη γράμμωση, στην ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος και στο αρχιτεκτονικό μοτίβο (σχέδιο) που απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα) μπορεί να αναγνωριστεί, αν ο πολίτης ψηλαφίσει το χαρτονόμισμα που κρατά στα χέρια του.

-Bάζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα στο φως μπορεί να διακρίνει καθαρά το υδατογράφημα, καθώς και την ταινία ασφαλείας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί.

-Στη δεξιά πλευρά της μπροστινής όψης όλων των χαρτονομισμάτων, υπάρχει το ολογράφημα. Συγκεκριμένα, γυρίζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα υπό γωνία, μπορεί να δει καθαρά το αρχιτεκτονικό μοτίβο και την αξία του χαρτονομίσματος, σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50, 100, 200, 500), ενώ στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20) μπορεί να διακρίνει το σύμβολο του ευρώ, καθώς και την αξία του χαρτονομίσματος που κρατά στα χέρια του. Το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό, εάν παρατηρηθεί υπό γωνία, αλλάζει όψη και μπορεί καθαρά κάποιος να διακρίνει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

-Στην πίσω όψη των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, στην κάτω δεξιά γωνιά, υπάρχει αναγραμμένος ο αριθμός της αξίας του χαρτονομίσματος, όπου, γυρίζοντας το υπό γωνία, μπορεί κάποιος να δει την αλλαγή του χρώματος από μωβ σε λαδί ή καφέ.

-Στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20), στο κέντρο περίπου της πίσω όψης, υπάρχει η ιριδίζουσα λωρίδα χρώματος χρυσού, η οποία εμφανίζεται όταν γυρίζει κάποιος υπό γωνία το χαρτονόμισμα. Μέσα στην ταινία αυτή φαίνεται το σύμβολο του ευρώ και η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος.

Σε περίπτωση που το κοινό έχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη γνησιότητα χαρτονομισμάτων που τυχόν να έχει στην κατοχή του, καλείται να επικοινωνήσει με την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ή με οποιονδήποτε Αστυνομικό Σταθμό.

 

 

Διαβάστε επίσης