«Altera Musa» στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

ιδρύθηκε το 2012 από μια ιδέα της Αθηνάς Παυλάκη – Πηρούνια

Με τη συναυλία του σχήματος «Altera Musa», συνεχίζονται στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουλίου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, οι  «Ημέρες Δημοτικού Ωδείου», οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017.

To σχήμα  « ALTERA MUSA » ιδρύθηκε το 2012 από μια ιδέα της Αθηνάς Παυλάκη – Πηρούνια.

Το μουσικό είδος που αντιπροσωπεύει δεν εντάσσεται σε κάποιο αναγνωρίσιμο στυλ, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως « κλασικo – progressive» καθώς είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης κλασσικών και σύγχρονων στοιχείων.            

 Συμμετέχουν : Παν. Δράκος (φλάουτο) Δημ. Μαγκριώτης (βιολοντσέλο)

                          Σωτ. Πηρούνιας (ηλεκτρικό Μπάσο) Αλέκος Χρηστίδης ( ντράμς, κρουστά )

                          Αθηνά Παυλάκη – Πηρούνια ( πιάνο & 2ο φλάουτο)  

                

                       Π  Ρ  Ο  Γ  Ρ  Α  Μ  Μ  Α

Μέρος Α΄

Αέναος κύκλος (σύνθεση: Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια)                    

                          Adagio

                     Andante

                     Moderato con moto

                         Allegro molto

                    Allegro vivace

                    Allegro non troppo –Scherzando

                    Finale-Allegro con brio                              

Άγρια άνθη    (σύνθεση: Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια)                            

Αντικατοπτρισμός     (σύνθεση: Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια)                   

Μέρος Β΄

Eικόνες από μία μέρα    (σύνθεση: Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια)

 

H Minor Song         (σύνθεση:  Σωτήρης Πηρούνιας) 

                    

Τρεις παραδοσιακοί χοροί (Διασκευή: Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια)

   

                          Ένας αετός - τσάμικος               

                          Το Ρηνάκι - καλαματιανός      

                          Κότσαρι - ποντιακός               

                         Βιογραφικά στοιχεία

 

Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά με τον Δημήτρη Δραγατάκη στο Εθνικό Ωδείο. Συνέχισε στο Ωδείο Ν.Σκαλκώτας με τον Μιχάλη Τραυλό στην τάξη σύνθεσης και αποφοίτησε αποκτώντας δίπλωμα με βαθμό άριστα παμψηφεί. Επίσης μελέτησε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας δίπλα στον Θόδωρο Αντωνίου, ενώ παράλληλα σπούδασε τζαζ και αυτοσχεδιασμό με τον Μάρκο Αλεξίου.

Έχει γράψει μουσική δωματίου για μικρά και μεγάλα σύνολα, κοντσέρτα για πιάνο και βιολί, έργα για ορχήστρα και χορωδίες. Έργα της έχουν παιχτεί στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ηχογραφηθεί από το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στις 27/09/97 ήταν φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στην Αμερική, με το έργο της “Thunderings”. Από το 2000 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος Altera Musa έχοντας την ευθύνη της σύνθεσης, της ενορχήστρωσης, και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ενώ παράλληλα παίζει πιάνο και 2ο  φλάουτο.

Είναι καθηγήτρια ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Ν.Σκαλκώτας.

 

Δημήτρης Μαγκριώτης

Γεννήθηκε στη Θεσ/νίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία ένδεκα ετών από τον Μ. Καζαμπάκα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Αποφοιτώντας από το Κ. Ω. Θ. συνέχισε τις σπουδές του στο “Πανεπιστήμιο των Τεχνών” (“Universität der Künste”) του Βερολίνου, στην τάξη του Wolfgang Boettcher, απ’ όπου πήρε το δίπλωμα βιολοντσέλου. Επίσης μελέτησε δίπλα στον Friedrich Sellheim και τη Natalia Shakowskaja.

Έχει εμφανισθεί επανειλημμένως με ατομικά ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει συνεργασθεί με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θ. Αντωνίου.

Η ιδιαίτερη ενασχόλησή του με τη σύγχρονη μουσική είχε σαν αποτέλεσμα πολλές εκτελέσεις νέων έργων, ακόμη και ως «παγκόσμια πρώτη», όπως επίσης και τη σύνθεση έργων αφιερωμένων στον ίδιο.

Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική και Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης καθώς και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας.

Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένως για την Ελληνική Ραδιοφωνία και

Τηλεόραση καθώς και για την Ραδιοφωνία του Βερολίνου.

Ως συνθέτης έχει στο ενεργητικό του μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Είναι διδάσκων του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Είναι επίσης πτυχιούχος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

Παναγιώτης Δράκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τους καθηγητές Σωκράτη Ζαργάνη και Urs Rüttimann, και αποφοίτησε αποκτώντας δίπλωμα με βαθμό άριστα και βραβείο. Διετέλεσε κορυφαίος α΄ στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1982 ως το 1992, και πρώτος φλαουτίστας στην Ορχήστρα των Χρωμάτων από την ίδρυσή της το 1989 ως το 1992. Από το 1992 είναι κορυφαίος α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Έχει διατελέσει μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου ‘Νικόλαος Μάντζαρος’ από το 1980 έως το 2010, του ‘Τρίο εν Οργάνοις’, και του ‘Κουιντέτου Πνευστών Αθηνών’. Από το 2006 εμφανίζεται συχνά με το duo ‘Δίφωνο’ που συνίδρυσε με τον κιθαριστή Γιώργο Μαστρογιαννόπουλο.

Ως σολίστ, έχει συμπράξει κατά καιρούς με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και την Κρατική Ορχήστρα της Σόφιας.

Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συμμετοχές σε δίσκους με έργα Ελλήνων συνθετών, ηχογραφήσεις για την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση, καθώς και για τη γερμανική, ελβετική κι ιταλική ραδιοφωνία.

Διδάσκει τακτικά σε σεμινάρια φλάουτου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.

 Σωτήρης Πηρούνιας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική μαθαίνοντας πιάνο και κλασσικά θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον του τράβηξε η κλασσική κιθάρα και το ηλεκτρικό μπάσο τα οποία άρχισε να μελετάει σχεδόν ταυτόχρονα. Τελείωσε τις σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο δίπλα στον Γιώργο Φακανά, όπου έλαβε το δίπλωμα με βαθμό Άριστα.

Η διπλωματική του εργασία πάνω στα μουσικά στυλ της rock αποτελεί σήμερα μέρος της διδακτικής ύλης για το ηλεκτρικό μπάσο του Σύγχρονου Ωδείου Τέχνης. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια μοντέρνας ενορχήστρωσης με τον Άγγελο Τσουρέλη, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης με τον κιθαρίστα Λευτέρη Χριστοφή, masterclass μπάσου με τον παγκοσμίου φήμης μπασίστα Anthony Jackson ο οποίος και συνυπογράφει το δίπλωμα μπάσου του.

Επίσης σπούδασε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιά και στο University of Birmingham το ΜΒΑ πάνω στα Χρηματοοικονομικά και στην Τραπεζική Διοίκηση, και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς.

Έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα σε όλα σχεδόν τα είδη μουσικής και έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Το 2003 συμμετείχε στο ανέβασμα της ροκ όπερας Jesus Christ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τους δρόμους της jazz, fusion και progressive συνεργαζόμενος με τον ντράμερ Χρήστο Δεσποτόπουλο.

Οι δύο τους είναι ιδρυτικά μέλη του σχήματος Sinus Jazz Band το οποίο επιλέχτηκε το 2010 ως μία από τις μπάντες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Διεθνές Jazz Φεστιβάλ της Αθήνας.

Αλέκος Χρηστίδης Ο Αλέκος Χρηστίδης Γεννήθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Σε ηλικία 12 ετών, άρχισε μουσικές σπουδές στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία του Κιέβου παίζοντας στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Κιέβου και αργότερα στην Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Όπερας- Μπαλέτου του Κιέβου. Είχε ενεργή παρουσία στον χώρο της τζαζ, καθώς το 1973 συμμετείχε στον πρώτο τζαζ δίσκο μικρού συνόλου που ηχογραφήθηκε στην Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Κιέβου με δίπλωμα Μηχανολόγου. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1978. Πήρε δίπλωμα στα κρουστά από το Ωδείο Αθηνών το 1983 στην τάξη του Νικόλαου Κορατζίνου.

Ως μέλος συγκροτημάτων σύγχρονης μουσικής, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, (MIDEM, Kάννες, Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής Λονδίνου, Μουσικές ημέρες Ορλεάνης, Δημήτρια ) ενώ υπήρξε ο πρώτος Έλληνας μουσικός που εκτέλεσε το έργο για κρουστά «Ψάπφα» του Γιάννη Ξενάκη. Έχει συμπράξει με πολλές ευρωπαϊκές συμφωνικές ορχήστρες σε πολλά φεστιβάλ. Την περίοδο 1982 – 1987 υπήρξε κορυφαίος στα κρουστά στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Από το 1987 έως το 1992, διετέλεσε κορυφαίος στα τύμπανα-κρουστά στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και από το 1992 έως το 2012 ήταν κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι για 16 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη ως σολίστ στο Canto General και με το Εθνικό Θέατρο στις τραγωδίες Ηλέκτρα, Αντιγόνη και Ορέστης. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής των τζαζ συνόλων Allegro, CammerTon και Voyage Jazz Quartet.

 

 

Διαβάστε επίσης