«Από την ημέρα υπογραφής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στις 20 Μαρτίου του 2016, η Μόρια έγινε ένα αποκαλούμενο Hotspot. Ένα πεδίο δοκιμής, στο οποίο η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να τιθασεύσει, σε κάποιο βαθμό, την προσφυγική κρίση με τη συμβολή των γειτόνων, νέους νόμους, πολλά χρήματα και πολύ προσωπικό» γράφει, σε ρεπορτάζ της από τη Λέσβο, η εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».
«Αρχικά σχεδιασμένη ως κέντρο διέλευσης, η Μόρια είναι σήμερα κέντρο καταγραφής, πρώτη βαθμίδα για το αίτημα ασύλου και κρατητήριο όσων προορίζονται για απέλαση. Για κάποιους είναι σύμβολο απανθρωπιάς. Για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, η Μόρια είναι πρότυπο». Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διερωτάται, στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα: «Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Η μικρή Ελλάδα θα βυθίζονταν, η ΕΕ θα διαλύονταν και η διεθνής προστασία προσφύγων δεν θα ήταν παρά μια ανάμνηση».
Όπως λέει ο Έλληνας υπουργός, στη Λέσβο έρχονται πλέον κυρίως Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί και σχεδόν κανένας Ιρακινός ή Σύρος. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον Ι. Μουζάλα θα ήταν η ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας και η κατάρρευση των hotspot υπό το βάρος των προσφυγικών ροών: «Tα νησιά μας δεν πρέπει να ξαναγίνουν τεράστια κέντρα υποδοχής. Δεν θα το αντέχαμε. Δεν θα το άντεχε η Ευρώπη. Τα βάρη πρέπει να επωμιστούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ» λέει ο κ. Μουζάλας και ασκώντας κριτική κυρίως σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες τονίζει ότι «δεν νοιάζονται αν λειτουργούν ή όχι τα ελληνικά κέντρα υποδοχής».
Πηγή: Deutsche Welle