Όσοι από μας έχουμε μυωπία συνηθίζουμε να φοράμε φακούς επαφής τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Για την ακρίβεια τους βγάζουμε μόνο στον ύπνο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν τους βγάζουν ούτε όταν κοιμούνται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή με διάφορες μολύνσεις καθώς είναι ό,τι χειρότερο μπορούν να κάνουν στον οργανισμό τους.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όλους όσους χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους φακούς επαφής να τους βγάλουν πριν πέσουν για ύπνο γιατί μπορεί να πάθουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα εξής:
Μόλυνση. Συνήθως αυτή συμβαίνει από παράσιτα. Μπορεί να προκύψουν σοβαρές βλάβες στα μάτια λόγω μόλυνσης από την ακανθαμοιβάδα, ένα επικίνδυνο μονοκύτταρο οργανισμό, λόγω κακής χρήσης των φακών επαφής.
Τύφλωση. Κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσουν διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως η ακανθαμοιβάδα, βακτήρια, μύκητες και ιοί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια της όρασης.
Έλκη στον κερατοειδή. Για παράδειγμα, ο φακός μπορεί να «γρατζουνήσει» την επιφάνεια του κερατοειδή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του ματιού αλλά και τον κίνδυνο να σχηματιστούν ανοιχτές πληγές (έλκη) επάνω στον κερατοειδή.