Τα μισόλογα του Μοσκοβισί στην Αθήνα

Με καρότο και μαστίγιο

Μήνυμα τερματισμού της λιτότητας στην Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός στον επίτροπο της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για «εντυπωσιακή υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας και για ανάπτυξη 2,5% το τρέχον έτος».

«Ολοι να αναγνωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμα είναι "φτάνει πια με τη λιτότητα"», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός. Επανέλαβε, δε, ότι απαιτείται ουσιαστική ανακούφιση και βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Ελπίζουμε η Κομισιόν να είναι σύμμαχός μας, στην ομάδα των λογικών» είπε ο πρωθυπουργός στον Ευρωπαίο επίτροπο σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, κινούμενος στην λογική της «απομόνωσης» του ΔΝΤ.

Τσίπρας: Θα είναι καταστροφικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ

«Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο, αλλά μέτρα ανακούφισης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μοσκοβισί: Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας

«Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας», είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. «Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις», είπε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας».

«Χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα. Στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Τάχθηκε δε υπέρ ενός ισορροπημένου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων, ώστε και οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτευχθούν και η οικονομία να γίνει αξιόπιστη και ελκυστική για επενδύσεις.

Νωρίτερα, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ότι το «παράθυρο» της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.