Τρύφων Αλεξιάδης: «Υπάρχουν δανειστές που δεν επιθυμούν να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα»

Να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ με άλλο φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας

«Ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ εσόδων από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να υλοποιηθεί με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από άλλο φόρο, στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που θα στοχεύει πολύ περισσότερο την μεγάλη περιουσία, λιγότερο τη μεσαία και καθόλου την πρώτη κατοικία ή ένα μικρό ακίνητο», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο τόνισε: «Είμαι αναφανδόν υπέρ αυτού που ζητούσε ο Συνασπισμός από τη δεκαετία του '90, για φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που να μεταφέρει τα βάρη από τις μικρές στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες».

Ακόμη υπογράμμισε ότι παρά τις προσπάθειες και επί δικής του παρουσίας στο ΥΠΟΙΚ, «ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος, δεν κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη».

Στις κατηγορίες της κυβέρνησης για υπεροφορολόγηση ο κ. Αλεξιάδης παρέθεσε ως μέτρο σύγκρισης τα περίπου 600 εκατ. ευρώ εσόδων ετησίως από την ακίνητη περιουσία μέχρι το 2010, τα οποία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολογία επισήμανε «ότι ο μεγάλος στόχος παραμένει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου (χάνονται έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως), καθώς σε επίπεδο ΑΕΠ τα έσοδα φόρων στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και η δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης εκτίμησε ότι «υπάρχουν δανειστές που δεν επιθυμούν να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να επιβάλουν τους δικούς τους όρους. Αυτοί που ζητούν εκλογές στην ουσία στηρίζουν τις λογικές Σόιμπλε».

Διαβάστε επίσης