Σχεδιάζονται αλλαγές σε Β' και Γ' Λυκείου

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανοίγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπό το... βλέμμα των Θεσμών. Το σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας, προβλέπει αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με «διαβατήριο» το Εθνικό Απολυτήριο, αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Το «στίγμα» των αλλαγών έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου με την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξει μία στοιχειώδης πολιτική και κοινωνική συναίνεση», είπε.

Τα βασικά σημεία του τριετούς σχεδίου για την Παιδεία είναι τα εξής:

Δημοτικά σχολεία: Επέκταση της λειτουργίας του ενιαίου τύπου ολοήμερου στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία και βελτίωση του προγράμματος κατά τις απογευματινές ώρες.

Γυμνάσια: Εφαρμογή συστήματος περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών πιλοτικά από φέτος. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-9. Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην Αγωγή Υγείας.

Λύκεια: «Είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, εκτιμώντας ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2020. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι πανελλήνιες με τη σημερινή τους μορφή.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2017 με τα στελέχη της εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε βέβαια θα συνδέονται με μισθούς ή απολύσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Γαβρόγλου. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Κεντρική Υποστηρικτική Δομή της Εκπαιδευτικής Κοινότητας η οποία θα έχει την ευθύνη των προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Ανώτατη Εκπαίδευση: Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης μετά από διάλογο μεταξύ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Καθοριστικής σημασίας, όπως είπε ο υπουργός, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου ΕΛΚΕ που θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων.

imerisia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ