H "Μαύρη Παρασκευή" έρχεται αύριο και στην Πάτρα, γεγονός που βάζει ξανά σε δύο ταχύτητες την τοπική αγορά. Με καταιγισμό μηνυμάτων προς τους καταναλωτές οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ένδυσης και ηλεκτρονικών ειδοποιούν για τις μεγάλες προσφορές που θα ισχύουν αύριο, μέρα που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ο ξενόφερτος θεσμός Black Friday.
Ο λόγος που η Μαύρη Παρασκευή λέγεται... μαύρη, είναι γιατί τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου, είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους και όχι "κόκκινο" που θεωρείται αρνητικό ταμείο.
Η εμπειρία της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς Black Friday έρχεται και στη χώρα μας κυρίως από τις πολυεθνικές, καθώς πρόκειται για εμπορικό θεσμό που είναι διαδεδομένος τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ζητούμενο της τοπικής αγοράς είναι αν τα υποκαταστήματα των πολυεθνικών θα συμπαρασύρουν και τοπικές επιχειρήσεις στη μείωση τιμών, κάτι το οποίο τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί.
Πρόκειται για ένα θεσμό που επιτρέπει στους καταναλωτές την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου κάθε χρονιάς -φέτος είναι η 25η Νοεμβρίου- να πραγματοποιούν αγορές προϊόντων με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές. Σε πολλές χώρες, η μέρα αυτή φέρνει αναμονή από νωρίς έξω από τα μαγαζιά, ουρές, επεισόδια και καβγάδες για προϊόντα.
Το ιστορικό
Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.
Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.
Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday.
Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.