Ιωσήφ Ιωσηφίδης: Θυμάμαι την πρώτη φορά που με χειροκρότησε όρθιος ο γιος μου στο θέατρο!

συνέντευξη στο tempo24.gr, του γνωστού ηθοποιού με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση "Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα...)"

Γελάει συνέχεια και λενε ότι ότι το γέλιο είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης έχει καψούρα με το θέατρο. Το ταλέντο του την αγκαλιάζει και την κάνει ακόμη πιο θερμή. Ευγενικός, έξυπνος, ταλαντούχος, ο αγαπημένος ηθοποιός αισθάνεται "σπίτι" του την Πάτρα, του αρέσει το καρναβαλικό μας ταμπεραμέντο και ξεχωρίζει τη στιγμή που ο γιος του σηκώθηκε όρθιος για να τον χειροκροτήσει στο θέατρο. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης θα βρίσκεται στην Πάτρα για την παράσταση "Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα..." στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Πατρινό Σωτήρη Δούβρη και τον Θανάση Κουρλαμπά. (Δευτέρα, Τρίτη Επίκεντρο +). 


- Μας ερχεσαι μετα απο μια τεραστια επιτυχια το "μαρτυς μου ο θεος". Μαλλον θα " ταξιδευεις" για πολυ ακομα μαζι της... Που οφειλεται η μεγαλη ανταποκριση νομιζεις?
- Το 'Μάρτυς μου ο Θεός' θα παιχτεί φέτος τρίτη χρονιά στην Αθήνα.Στην Πάτρα έχω ήδη κατέβει δύο φορές.Είναι ένα θαυμάσιο κείμενο για το οποίο ο Μάκης Τσίτας έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αγκαλιαστεί με μεγάλη αγάπη από την Σοφία Καραγιάννη και μένα που το παίζω.Οπότε ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων προφανώς λειτούργησε στον κόσμο με αποτέλεσμα να συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά η παράσταση.Εξάλλου είναι ένα κείμενο που είναι πέρα για πέρα επίκαιρο.Εύχομαι να μπορώ να ταξιδεύω με αυτήν την παράσταση για πολύ καιρό ακόμη όπως πολύ σωστά επισήμανες.

- Ο μονολογος ειναι δυσκολη "τροφη" για το κοινο;

- Ο μονόλογος είναι δύσκολο είδος και για τον ηθοποιό και για τον θεατή.Έγκειται στον ηθοποιό και στον σκηνοθέτη πως θα κατορθώσουν να τον επικοινωνήσουν στο κοινό.Ευτυχώς είμαι τυχερός και όσον αφορά στο κείμενο που παίζω,γιατί έχει τεράστιο ενδιαφέρον και περίεργες ιδιαιτερότητες και όσον αφορά στη σκηνοθεσία,όπου το ταλέντο της Σοφίας Καραγιάννη με βοήθησε να ξεπεράσω πολλές πολλές δυσκολίες.

- Πως τα καταφερνεις να "γεμιζεις" τη σκηνη;

- Η σκηνή γεμίζει λόγω όγκου,(γελάει). Αν κατορθώνω και τη γεμίζω είναι πολύ ευχάριστο για μένα, δεν ξέρω πως το κάνω,αλλά πάντα δίνω το 100% όταν παίζω και ίσως αυτό να είναι η απάντηση στην ερώτηση.Ίσως είναι και η αύρα του κάθε ηθοποιού,ίσως και όλα αυτά μαζί.

- Πολυβραβευμενος για τις μεχρι σημερα επιλογες σου. Ποια ηταν για σενα η καλυτερη στιγμη σου;

- Πολυβραβευμένος δεν είμαι,αλλά έχω μέχρι σήμερα πολύ καλές στιγμές να θυμάμαι.Ξεχωρίζω την πρώτη φορά που με χειροκρότησε όρθιος ο γιος μου στο θέατρο,στην παράσταση της Βίβλου πέρυσι,και την πρώτη φορά που έπαιξα τον μονόλογο 'Μάρτυς μου ο Θεός στο Σχολείο των Φυλακών Κορυδαλλού,όπου σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι με αγκάλιασαν ευχαριστημένοι για αυτό που είδαν.

- Η Πατρα σε γνωριζε κυριως απο τις τηλεοπτικες σου δουλειες αλλα και απο τις περιοδειες με επιτυχημενους θιασους. Σ εκανε δικο της ομως οταν ησουν στο ΔΗΠΕΘΕ. Τι θυμασαι απο εκεινη την περιοδο;

- 'Το Λεωφορείο ο πόθος' ήταν η παράσταση που αναφέρεσαι,στο ΔΗΠΕΘΕ,όταν διευθυντής ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Βόγλης. Θυμάμαι πόσο μεγάλη επιτυχία είχε η παράσταση,πως ήταν γεμάτο το θέατρο κάθε βράδυ και πόσο ο κόσμος αγκάλιασε εμάς τους ηθοποιούς.Εξάλλου έχω δημιουργήσει από τότε σημαντικές φιλίες με Πατρινούς τις οποίες διατηρώ μέχρι σήμερα.Τότε συνέβη και το μεγάλο δέσιμο με την πόλη στην οποία αισθάνομαι σα να είμαι σπίτι μου.

- Η Πατρα ειναι δυσκολο κοινο;

- Η Πάτρα είναι ωραίο εκπαιδευμένο και απαιτητικό κοινό,θετικά προσκείμενο πάντα προς τους ηθοποιούς.

- Τι αγαπας στην Πατρα;

- Τους φίλους μου,τα στενά της,την διάθεση για διασκέδαση του κόσμου, που υπάρχει με κάποιο τρόπο όλο το χρόνο στον ψυχισμό των Πατρινών και που κατά τη γνώμη μου είναι μια διάθεση που έχει ποτιστεί από το μεγάλο πατρινό καρναβάλι. Αν όμως δεν έχεις ζήσει εδώ, δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που λέω.

- Θεατρο σημαινει για σενα...

- Θέατρο σημαίνει για μένα επικοινωνία,ανάγκη,αγάπη,έρωτας στα όρια της καψούρας.

- Θα ηθελες ο γιος σου να ακολουθησει το επαγγελμα των γονιων του;

- Ο γιος μου θα ήθελα να ακολουθήσει σε όλα αυτό που του λέει η καρδιά του όπως έκανα εγώ.Θα του επισημάνω βέβαια τις τεράστιες δυσκολίες που έχει το επάγγελμα των γονιών του,άσε που όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα θα τις αντιλαμβάνεται και μόνος του.Το θέμα είναι για μένα να καταλάβει κάποιος τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί,τότε θα είναι ευτυχής.Τα άλλα θα έρθουν.

- Που θα σε βρουμε τον χειμωνα?

- Εκτός από τον μονόλογο, 'Μάρτυς μου ο Θεός',που θα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 7.00μμ στο Vault στην Αθήνα,θα είμαι από 2 Δεκέμβρη έως 20 Γενάρη στη Λάρισα, στην παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου.Το έργο που θα παίξουμε είναι το 'Οφσάιντ',του Μπελμπέλ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.Επίσης για κάποια Δευτερότριτα θα παίξουμε στην Πάτρα,στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη το ΟΛΗ Η ΒΙΒΛΟΣ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ),σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου,με τους εξαιρετικούς Θανάση Κουρλαμπά και Σωτήρη Δούβρη,που είναι και Πατρινός. Καλώ όλους τους Πατρινούς να έρθουν να δουν την παράσταση για να γελάσουν με την ψυχή τους στο Επίκεντρο συν, από τις 3 Οκτώβρη. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για τους προσφάτως εγχειρισμένους. Πολύ γέλιο.

- Σ ευχαριστώ πολύ

- Κι εγώ σ ευχαριστώ 

ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 
 

Διαβάστε επίσης