Πάτρα: Σε Πλάζ και Πλατεία Ελευθερίας ο κινητός κινηματογράφος - Το πρόγραμμα

Το Σάββατο και τη Δευτέρα αντίστοιχα

Ο χώρος της Πλάζ στην Αγυιά και η πλατεία Ελευθερίας είναι οι δύο επόμενοι σταθμοί της ενότητας του «Κινητού Κινηματογράφου» για το Σάββατο 16 και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων

Το Σάββατο θα προβληθούν οι ταινίες  «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΔΙΩΝ» (μικρού μήκους) και τα «παραμύθια της νύχτας». Την προσεχή Δευτέρα στην πλατεία Ελευθερίας θα προβληθεί η ταινία «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ»

Ο Πρίγκηπας των Πετραδιών" του Michel Ocelot
(Le Prince des Joyaux /The Jewel Prince, Γαλλία, 12', 1992, έγχρωμο, κινούμενο σχέδιο)

Η τελευταία μικρού μήκους ταινία του μάγου Michel Ocelot, πριν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση το 1998 με το αριστουργηματικό "Ο Κιρικού και η Μάγισσα" (Kirikou et la Sorcière / Kirikou and the Sorceress).
Όπως λέει και ο ίδιος "σε αυτό το παραμύθι η έμπνυσή μου έρχεται από την Ανατολή και λατρεύω να συνυπάρχω με Πρίγκηπες, Πριγκίπισσες, Σουλτάνους, τουρμπάνια, παλάτια, ερήμους, πολύτιμα πετράδια, αετούς. Κι όλα αυτά μπολιασμένα με το Μίσος και την Αγάπη".
http://www.michelocelot.fr/#the-jewel-prince

"Τα Παραμύθια της Νύχτας" του Michel Ocelot
(Les contes de la nuit / Tales of the Night, Γαλλία, 84', 2011, έγχρωμο, κινούμενο σχέδιο / Τεχνική θεάτρου Σκιών)

Κάθε νύχτα, ένα αγόρι, ένα κορίτσι κι ένας ηλικιωμένος τεχνικός συναντιούνται σ’ έναν κλειστό και εγκαταλειμμένο κινηματογράφο. Αυτό το παλιό παλάτι των κινουμένων εικόνων κρύβει ένα μυστικό. Καθώς λένε οι φήμες, ο κινηματογράφος είναι ένας μαγικός τόπος όπου οι τρεις φίλοι ψαχουλεύουν, φαντασιώνονται, φοράνε κοστούμια και ενσαρκώνουν ρόλους, πρωταγωνιστώντας σε ιστορίες βγαλμένες από τη φαντασία και που την νύχτα γίνονται γι’ αυτούς πραγματικότητα. Τότε, μάγοι και ξωτικά καταλαμβάνουν την αίθουσα, θαρραλέοι ιπποκόμοι λαχταρούν όμορφες πριγκίπισσες, λυκάνθρωποι ουρλιάζουν και σκληρόκαρδες κυράδες κάνουν τις βαριές, μεταξωτές τους φούστες να θροΐζουν. Εδώ, οι πόλεις είναι από χρυσάφι και τα δάση είναι τόσο πυκνά, που, αν μπεις, δεν μπορείς ποτέ να ξαναβγείς. Σ’ αυτό το μαγικό σύμπαν, που διαχέεται από κύματα αρμονίας, θεϊκές χορωδίες ανταγωνίζονται τον υπόκωφο ρυθμό των τυμπάνων. Κάτι νύχτες σαν κι αυτές, η μοχθηρία μπορεί να φέρει μεγάλη κακοτυχία. Στο τέλος, όμως, το καλό πάντα νικά...
Η ταινία προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στο 52ο Φεστιβάλ Κνηματογράφου στα πλαίσια της ημέρας Γαλλοφωνίας, ενώ τον Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.


"Πραγματικές Αλήθειες" του Nicolás Gil Lavedra
(Verdades verdaderas, la vida de Estela / Real Truths. The Life of Estela, Αργεντινή, 110', 2011, έγχρωμο, μυθοπλασία)
Οι αγνοούμενοι της Αργεντίνικης δικτατορίας και η αρπαγή των παιδιών τους είναι μιά πληγή, που δεν θα "κλείσει" ποτέ. Και ο κινηματογράφος δεν θα σταματήσει ποτέ να ξύνει την πληγή και να κρατά την μνήμη (και την ελπίδα)  ζωντανή. Η ταινία "Πραγματικές Αλήθειες" είναι μιά ιδιαίτερη περίπτωση. Ο 33χρονος σκηνοθέτης της Νικολάς Χιλ Λαβέρδα, είναι γιός ενός από τους δικαστές, που δίκασαν και καταδίκασαν τα κτήνη της δικτατορίας. Έτσι, ίσως φαντάζει φυσιολογικό, ότι θέλησε με την ευαίσθητη ταινία του να διηγηθεί την ιστορία της Εστέλα ντε Καρλότο, που από μιά διευθύντρια σχολείου μεταμορφώθηκε σε σύμβολο της Αντίστασης, μέσα από τις "Γιαγιάδες της Πλατείας Μαίου". Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης, που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και την δουλειά της και ζούσε εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Δεν ίσχυε, όμως, το ίδιο γιά την κόρη της Λάουρα, η οποία συλλαμβάνεται, ενώ είναι έγκυος...
Οι στρατιωτικοί θα απαγάγουν την Λάουρα, θα την κρατήσουν στην ζωή μέχρι να γεννήσει και στην συνέχεια θα την σκοτώσουν, δίνοντας το μωρό γιά υιοθεσία. 
Η ταινία, ισορροπώντας ανάμεσα στην μυθοπλασία και στο ντοκυμανταίρ, καταγράφει τον πόνο, αλλά και τον αγώνα της Εστέλα και των υπολοίπων "Γιαγιάδων της Πλατείας Μαίου".

http://atenas.cervantes.es/FichasCultura/Ficha91239_07_20.htm

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30’

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ