Πάτρα: Κίνηση ανθρωπιάς από την Κοινο_Τοπία - Προσέφερε δύο αναπηρικά αμαξίδια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

για την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.grστo πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και, συγκεκριμένα, της κοινωνικής τους ένταξης και μέσω της άρσης των περιορισμών στη μετακίνησή τους, πήρε την πρωτοβουλία -κατόπιν πρότασης της Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, κ. Γεωργίας Αλεξοπούλου- και προσέφερε δύο αναπηρικά αμαξίδια για την κάλυψη των αναγκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και του Μυκηναϊκού Πάρκου Πατρών (αρχαιολογικός χώρος Βούντενης).

Οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν να λειτουργούν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών. Άλλωστε η λειτουργία τους συνδέεται στενά με το δημόσιο χαρακτήρα τους. Η εξασφάλιση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, στο οποίο υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως ο σωστός σχεδιασμός, η ενημέρωση, η εκπαίδευση, οι νοοτροπίες, η επαγγελματική συνέπεια, ο έλεγχος, οι αρμοδιότητες κ.λ.π.

Συγκεκριμένα τα άτομα με κινητική αναπηρία που είναι περιπατητικοί ανάπηροι ή χρήστες αμαξιδίων απαιτούν για την κίνησή τους χαμηλό επίπεδο φυσικής προσπάθειας, ικανοποιητικό χώρο και διαδρομές ελεύθερες εμποδίων. Τα εκθέματα και οι σχετικές επεξηγηματικές πινακίδες πρέπει να είναι δυνατό να ιδωθούν και από καθήμενους ή κοντούς επισκέπτες.

Οι δύο αυτοί χώροι, οι σημαντικότεροι και πιο πολυσύχναστοι από αρχαιολογικής απόψεως του νομού Αχαΐας οι οποίοι αποτελούν πόλους τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας ήταν έλλειμμα να μην έχουν και αυτή τη διευκόλυνση για ΑμεΑ μιας και οι περισσότερες προδιαγραφές για αυτούς τους συμπολίτες μας στους δύο χώρους υπάρχουν.

Την ευθύνη των υποδομών και της οργάνωσης έχει βέβαια το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική πολιτεία η οποία δημιούργησε αυτές τις εξαιρετικές πολιτιστικές υποδομές που όλοι μας έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε, αναδείξουμε και προστατεύσουμε.

Η Κοινο_Τοπία στο μέτρο των δυνατοτήτων της και του καταμερισμού της κοινωνικής ευθύνης παρεμβαίνει βάζοντας το λιθαράκι της σε ότι δημιουργικό και ελπιδοφόρο αντιλαμβάνεται. Με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας δε, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια καλή συνεργασία μέρος της οποίας είναι και η μικρή αυτή προσφορά.

Διαβάστε επίσης