Κοινο_Τοπία: Σκωπτικά, σατυρικά με χορό και χωρατά!

Δρώμενο την Τετάρτη 13 Μαρτίου

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της γνωριμίας με μια από τις πτυχές του πολιτισμικής μας κληρονομιάς και δη της λαϊκής μας παράδοσης των αθυρόστομων δημοτικών τραγουδιών διοργανώνει δρώμενο, στον πολυχώρο της, Καραϊσκάκη 153 την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8μμ.

Μια βραδιά με εκφραστική εκφώνηση στίχων λαϊκής παράδοσης, με ήχο και εικόνες, όπου το κοινό καλείται κατά περίπτωση να συμμετέχει στο δρώμενο. Θα ακολουθήσει μουσική και χορός. Απαραίτητη η αμφίεση σας κατά το δοκούν…

Στο δρώμενο το οποίο συμπεριλαμβάνει απρεπή εκφορά λόγου και εικόνας μπορούν να συμμετάσχουν άτομα από 16 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ στο 2610.622250 και στο 2610.277171 τις άλλες ώρες, καθώς και στο [email protected] τα μέλη. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Δημοτικά τραγούδια επελέγησαν κυρίως από το βιβλίο του συγγραφέα και ερευνητή Παναγιώτη Καρώνη Πριάπεια και Σατυρικά (Δημοτικά Γαμοτράγουδα), εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ (2016, συμπληρωμένη έκδοση 2024), θα ακουστούν τραγούδια της Δόμνα Σαμίου, από τη συλλογή του Γιώργου Μελίκη Ανδρικά μουνάτα κ.α.

Και όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Παναγιώτης Καρώνης <<Τα Δημοτικά Γαμοτράγουδα ήταν και παραμένουν μια πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού, ένα ζωντανό κομμάτι του λαού μας. Τα ανίερα ιερά, ή αποκριάτικα, ή σκωπτικά, ή αθυρόστομα, ή άσεμνα ή όπως επιτρέψει η σιδερόφρακτη αστική ηθική να τα αποκαλέσουμε δεν είναι τίποτα άλλο από την ανατρεπτική τρέλα μιας οργιαστικής γιορτής, που τελείται σχεδόν ιερουργικά σε κάποιες κρίσιμες, οριακές στιγμές του χρόνου. Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος εύχεται, ιερουργεί και αναμένει την βαθιά, νικηφόρα και περιπαθή έγερση της φύσης, το ξανάνιωμα της, την ανθοφορία και το κάρπισμα φυτών, δένδρων, αλλά και την ευγονία των εστιών.

Τούτα τα τραγούδια χαρίζουν την αίσθηση μιας απεριόριστης υπαρξιακής ελευθερίας που βιώνεται ως νίκη πάνω στο θάνατο. Γέννημα μιας λαϊκής σοφίας, μας αποκαλύπτουν αλήθειες πιο βαθιές απ’ όσες θα μπορούσε ποτέ να ξεσκεπάσει η τυπική μας λογική. Τέλος δεν είναι παρά, οι ψαλμοί μιας τελετή, το σάουντρακ μιας ιερουργίας, που με πυκνότητα και ζωντάνια, ουσιαστικά διακωμωδεί κάθε ιερό, ανοίγοντας έτσι ξανά την πόρτα προς την ιερότητα….>>

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ