Κύπρος: Ποιό κόμμα προηγείται σε δημοσκόπηση

εκλογες στις 22 μαιου

Το ΔΗΣΥ προηγείται στην πρόθεση ψήφου στην Κύπρο σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής το ΡΙΚ. Όπως προκύπτει παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου από το 1,8% στο 3,6%, η βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 22ας Μαΐου θα είναι μάλλον πολυκομματική.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 23,5%, το ΑΚΕΛ 17%, το ΔΗΚΟ 9% και η ΕΔΕΚ 4,5%. Ακολουθούν η Συμμαχία Πολιτών με ποσοστό 4%, οι Οικολόγοι και το Κίνημα Αλληλεγγύη με 3% και το ΕΛΑΜ με 1,5 %.

Στο ερώτημα, αν θα πάνε να ψηφίσουν στις 22 Μαΐου, 51% απάντησαν «σίγουρα ναι», 21% «ναι», 15% «μάλλον όχι» και 13% «σίγουρα όχι».

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή ανεξαρτήτως των κομματικών προτιμήσεων, ποιό κόμμα πιστεύουν πως θα κερδίσει τις εκλογές 75% των ερωτηθέντων απάντησαν ο ΔΗΣΥ και 10% το ΑΚΕΛ.

Την έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς για τις βουλευτικές εκλογές διενήργησε για λογαριασμό του ΡΙΚ η κοινοπραξία EDEX- ΙMR ΛΤΔ και την παρουσίασε ο αναλυτής Γιάννης Μαυρής. Η έρευνα διεξήχθη με δείγμα χιλίων ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ