Ό,τι ξέρουμε εμείς ξέρουν και εκείνοι, λένε οι Ισραηλινοί για το θέμα Σίνουαρ

«Οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν περισσότερα από εμάς για την τοποθεσία όπου κρύβεται ο Σίνουαρ», φέρονται να δηλώνουν ένας ανώτερος υπουργός και τρεις αξιωματούχοι του Ισραήλ, οι οποίοι μετέχουν στις διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, ως απάντηση στο δημοσίευμα της «Washington Post» με βάση το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρθηκε να βοηθήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να βρει και να εξοντώσει τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σίνουαρ, με αντάλλαγμα μεταξύ άλλων την αποφυγή μιας ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα.

Η εφημερίδα «Μααρίβ» επικαλείται συνομιλία που είχε με τον ανώτερο υπουργό και τους τρεις αξιωματούχους οι οποίοι μάλιστα διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιας πρότασης, τουλάχιστον δια της επίσημης οδού «στις πολλές και συνεχείς συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του ισραηλινού πολιτικού κλιμακίου και ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν», όπως γράφει η εφημερίδα. Ο δε υπουργός, φέρεται να δήλωσε επιπρόσθετα ότι το θέμα δεν τέθηκε ποτέ και δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. «Εάν αποδειχθεί ότι η αναφορά της Washington Post είναι αληθινή, τότε ακούγεται εξαιρετικά προβληματικό», είπε ο ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος με βάση το δημοσίευμα.

Αναφορικά με τη σοβαρή διάσταση απόψεων με τις ΗΠΑ η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα στο πλαίσιο του εντατικού διαλόγου που διεξάγεται ανάμεσα στα δύο μέρη.

Χαρακτηριστική είναι δε η φράση που χρησιμοποιεί μεταφέροντας αυτή την άποψη μέσα από τα όσα λένε ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ισραήλ ερμηνεύοντας τις αντιφατικές δηλώσεις του Μπάιντεν και του Λευκού Οίκου για το θέμα, ότι ο περίγυρος Μπάιντεν ψάχνει τρόπο «για να κατέβει από το δέντρο», βλέποντας ότι δεν έχει οφεληθεί πολιτικά στο εσωτερικό από τις προειδοποιήσεις στο Ισραήλ περί αναστολής στις εξαγωγές επιθετικών όπλων των ΗΠΑ, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι σημαίνουσες προσωπικότητες, στελέχη των Δημοκρατικών εντός του εβραϊκού λόμπι, είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Ωστόσο, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί μετά βεβαιότητας, παρά τις όντως αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς είναι πως οι ΗΠΑ ψάχνουν εκ των πραγμάτων και κατεπειγόντως τρόπο για να διαχειριστούν την κατάσταση κρατώντας ισορροπίες και διαχωρίζοντας τη θέση τους ενόψει του ενδεχομένου ο διάλογος με το Ισραήλ να μην καρποφορήσει και το τελευταίο να προχωρήσει μονομερώς σε μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Ράφα, με ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει και σε επίπεδο απωλειών αμάχων. Κι αυτό παρόλο που το ίδιο το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν αποφάσισε -ακόμη- να γενικεύσει τις επιχειρήσεις του εκεί.

ertnews.gr