Σήμερα η ομιλία - συζήτηση για το κατάστημα κράτησης Πάτρας και το σωφρονιστικό σύστημα από την Κοινο_Τοπία

Στις 7 το απόγευμα

Άλλη μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr στον τομέα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Ανθρωπιστικών της δράσεων αυτή τη φορά για το σωφρονιστικό σύστημα και τα καταστήματα κράτησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 9 Απριλίου στις 7μμ στον πολυχώρο της οργάνωσηςΜαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου).

Ομιλητές θα είναι οι:

·      Κώστας Ζέρβας, κοινωνικός λειτουργός (ΤΕΙ Πάτρας), master στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το ΕΑΠ, προϊστάμενος του τμήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Κ. Πάτρας

·      Ελένη Αθανασοπούλου, ψυχολόγος (ΑΠΘ), master στη Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ψυχολόγος στο Κ.Κ. Πάτρας

Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Δρ Παναγιώτα Βάθη, Ερευνήτρια Κοινωνικών Επιστημών - Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Δ. Ελλάδας.

Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι να γνωρίσουμε στοιχεία για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της Ελλάδας και των καταστημάτων κράτησης όπως αυτά προβλέπονται από τις κείμενες νομοθεσίες, αλλά και όπως εφαρμόζονται στην πράξη. Λόγω της εμπειρίας των δύο ομιλητών θα δοθεί έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι πολίτες, που δεν είχαν καμία σχετική εμπειρία γύρω από την κράτηση, έχουν μια πολύ γενική ή και «κινηματογραφική» ιδέα για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, η οποία ελάχιστη σχέση έχει με το τι θα έπρεπε ή με το τι όντως συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Επομένως,στόχος αυτής της εκδήλωσης θα είναι αφού γίνουν δύο σύντομες παρουσιάσεις στη συνέχεια να δοθεί χρόνος για συζήτηση, ερωτήσεις, αποσαφηνίσεις και προβληματισμό, τα οποία είναι και τα πιο δημιουργικά στοιχεία μιας τέτοιας συνάντησης πολιτών.

Να θυμίσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια της Κοινο_Τοπίας για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στους κρατούμενους του καταστήματος κράτησης Αγίου Στεφάνου Αχαΐας. Μια δράση που γίνεται σε συνεργασία με τους Πολίτες Εν Δράσει και το Τμήμα φυλακών της Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα η θεματική της ταινίας ‘‘Το πείραμα’’ Das experiment (2001) σε σκηνοθεσία του Oliver Hirschbiegel που προβλήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου από τη Σινε–παρέα της Κοινο_Τοπίας κινήθηκε στον ίδιο άξονα.

 

Διαβάστε επίσης