Πάτρα: Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου

Στο θέατρο ACT

Το θέατρο ACT και η ομάδα Synthesis 748 από το Παρίσι με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Σωματικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – Ecole Magenia), διοργανώνουν από τον Σεπτέμβριο του 2015 ετήσιο εργαστήριο σωματικού θεάτρου, με εισηγητή τον χορογράφο, χορευτή και physical performer Σπύρο Κουβαρά. Στους ήδη υπάρχοντες συμμετέχοντες, που παρακολούθησαν τους έξι πρώτους κύκλους του εργαστηρίου, θα προστεθούν άλλα 5 άτομα, οι θέσεις των οποίων θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, αρχής γεννωμένης από τον επόμενο κύκλο του εργαστηρίου που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου 2016.
 
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε 10 συνολικά κύκλους (καθένας από τους οποίους είναι αυτόνομος και με συγκεκριμένη θεματική), στην μορφή ενός κύκλου ανά μήνα, (6 ώρες ο κάθε κύκλος από Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2016) είναι συνολικής διάρκειας 60 ωρών και απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, καλλιτέχνες του δρόμου καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει την κινησιολογική δραματουργία στο θέατρο.

Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 18 άτομα. Απώτερος στόχος του εργαστηρίου, μετά την απαραίτητη και απαιτούμενη εκπαίδευση των συμμετεχόντων και μετά από επιλογή, είναι η σύσταση της πρώτης ομάδας σωματικού θεάτρου της Πάτρας και η δημιουργία παράστασης που θα παρουσιαστεί στο θέατρο ACT την σεζόν 2016 -2017. Τον Ιούνιο του 2016 θα γίνουν και οι πρώτες παρουσιάσεις της δουλειάς του εργαστηρίου στο κοινό.
Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου| στο θέατρο act | Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς

Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα : Σάββατο 14:00 - 17:00 και Κυριακή 14:00 - 17:00

Επόμενος Κύκλος: 19 και 20 Μαρτίου 2016

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30 € το άτομο


Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 6937389383, [email protected]
 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
 
Στο εργαστήριο σωματικού θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, της Compagnie Synthesis 748, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα εργαλεία του ερμηνευτή - performer. Στο εργαστήριο αυτό η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο, σαν σκηνική και θεατρική παρτιτούρα.
Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις των πρωτοπόρων του σωματικού θεάτρου  (Grotowski, Lecoq, Decroux) η συγκεκριμένη μέθοδος εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance.
Μέσω ασκήσεων τεχνικής  και δομημένων αυτοσχεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα είδος εικονοπλαστικού θεάτρου όπου η δραματουργική προσέγγιση αποκαλύπτεται καταρχήν με άξονα την κίνηση, με όχημα ένα συχνά μη ρεαλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου, στο εργαστήριο του Σπύρου Κουβαρά, έχει δευτερεύοντα ρόλο και εμφανίζεται προαιρετικά, πολλές φορές σαν συμπληρωματική μουσική υπόκρουση της κίνησης.

Η ομάδα Synthesis 748 και ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού
Links:http://vimeo.com/channels/synthesis748
https://plus.google.com/114372763159790701210
http://contemporaryperformance.org/profile/SpyrosKouvaras
www.act-theater.gr
 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Πελοπόννησος, pelop.gr, thebest.gr, Τέταρτο,newsplus.gr,upfm,άρωμα FM,all4fun.gr,tipografeio.gr,presspop.gr, debop.gr, inculture.gr, patrasevents.gr, infactmagazine.gr, juniors-club.gr, Sidouxcafé, City music café, Ποικίλη Στοά, Συν-δετήρας, aquarella, Tag, Σπύρος Νάκας-μουσικός οίκος, Δίηχο, everest, tempo24, Επιλογή Γνώσης, Disco Room, Cafe Cinema.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ: GALAXY HOTEL, NoiseBoxStudio, Εκπαιδευτικός Οργανισμός Πρόσημο
 
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Χορογράφος, Χορευτής, Physical Performer
 
Ο Σπύρος Κουβαράς γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε graphic design και Ιστορία της Τέχνης στην Ανωτέρα Ιδιωτική Σχολή ΑΚΤΟ στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia), σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και παρακολούθησε ετήσια σεμινάρια και master classes με την ομάδα Théâtre du Mouvement.
 
Εγκατεστημένος στην Γαλλία απο το 2004 έως και το 2014, ιδρύει στο Παρίσι τον Μάιο του 2008 την ομάδα Synthesis 748 και έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού (résidences και επιχορηγήσεις) αναπτύσσει τη δική του χορογραφική και κινησιολογική γραφή εστιάζοντας στην σχέση του σύγχρονου χορού και του σωματικού θεάτρου με τα εικαστικά και την φιλοσοφία.
 
Το 2010, δημιουργεί στο International Visual Theatre στο Παρίσι το « L’Isolement dans un Espace Infini », ένα χορευτικό σόλο 50 λεπτών, (χορογραφία για ένα σώμα και 11 μέτρα σελοφάν) έργο που παρουσιάζεται σε θέατρα, φεστιβάλ και μουσεία σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα μεταξύ των οποίων και στο θέατρο Απόλλων στην Πάτρα σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ.
 
Το 2012, πάντα με την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού, δημιουργεί το « You cannot enter twice the same river », το πρώτο του video dance project, έργο που αποτελεί μια μελέτη πάνω στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου. Το video dance αυτό παρουσιάζεται στο Instants Vidéo στην Μασσαλία, στο Διεθνές Φεστιβάλ video dance της Αθήνας, στην γκαλερί S.Hurts στο Μπουένος Άιρες, και στο Videoart BOX Project Space του Μιλάνου.
 
Το 2014, ο Σπύρος Κουβαράς δημιουργεί σε συμπαραγωγή με το Espace André Malraux στο Παρίσι το « Nova Aetas », μια χορογραφημένη εγκατάσταση για δύο σώματα και 100 κούτσουρα. Το έργο δημιουργείται με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Γαλλικό Ινστιτούτου Αθηνών και παρουσιάζεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζει στην Πινακοθήκη του Πειραιά την performance « Ο άντρας που βαδίζει στην κολόνα », ένα έργο απουδή στην γλυπτική του Ο.Ροντέν.
 
Τον Μάιο του 2015, η Synthesis 748 σε συμπαραγωγή με την γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη παρουσιάζουν το OPUS I # Temporality, μια χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά για το εικαστικό, εν εξελίξει, project ΜετροΛόγος. Το OPUS I # Temporality, πρόκειται να παρουσιαστεί εντός του 2016, σε Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία, σε θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Σπύρος Κουβαράς παρουσιάζει στο Μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα, την χορογραφική performance, Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο (Μνήμη), έργο για τρία σώματα σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Η performance παρουσιάζεται μία και μόνο φορά, παρουσία κοινού και περαστικών, καταγράφεται; και στην συνέχεια μετά απο επεξεργασία του υλικού της, εκτίθεται σε μορφή video art στην γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη, στα πλάισια του εικαστικού, εν εξελίξει, project ΜετροΛόγος και της θεματικής Μεταβάσεις / Τόπος - Χρόνος.

Τον Φεβρουάριο του 2016, μετά απο πρόσκληση του CERN, του ανατίθεται η solo χορογράφηση της οπτικοακουστικής εγκατάστασης του Ευρωπαικού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, γύρω απο το σωματίδιο Χίγκς. Η διαδραστική εγκατάσταση-performance, σε ερμηνεία του Σπύρου Κουβαρά, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2016, στα πλαίσια του Athens Science Festival και στην συνέχεια θα περιοδεύσει σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.

Τον Ιούλιο του 2016, ο Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα Synthesis 748 απο το Παρίσι, θα παρουσιάσουν σε πανευρωπαική πρεμιέρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο Πατρών, το έργο 3 mountains not to climb, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Το έργο θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα και στην συνέχεια σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Ο Σπύρος Κουβαράς και η Compagnie Synthesis 748 υποστηρίζονται για τα ερευνητικά, δημιουργικά και παιδαγωγικά πρότζεκτ τους απο το Πανευρωπαικό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών Pépinières Européennes, απο το Centre National de la Danse στο Παρίσι, απο το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου, απο την γκαλερί Owl Art Space και απο την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ