Αχαΐα: Κίνηση πολιτών για την συγκρότηση - ενοποίηση του Σοσιαλδημοκρατικού χώρου - Οι πρώτες υπογραφές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, είμαστε πολίτες από τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Εκφράζουμε την αγωνία μας για:

Την παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική, και πολιτισμική κρίση που εξελίσσεται στη χώρα μας η οποία έχει κορυφωθεί τα τελευταία έξι χρόνια
Την κυριαρχία του λαϊκισμού και του παραλόγου στο σύνολο σχεδόν των κοινωνικών και πολιτικών διαδικασιών
Την ανυπαρξία συγκροτημένης πρότασης για την εκκίνηση της διαδικασίας υπέρβασης της κρίσης και της αλλαγής του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας της τελευταίας 40ετίας
Την αναστροφή της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση της τάσης του Ευρωσκεπτικισμού
Τη διάχυτη απογοήτευση και τη συνεπακόλουθη τάση ιδιώτευσης και προώθησης προσωπικών λύσεων, η οποία γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο εμφανής στην Ελληνική Κοινωνία, ως αποτέλεσμα της παταγώδους διάψευσης των προσδοκιών της.

Αναγνωρίζουμε:

Τη σημαντική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, που εξέφρασαν στη χώρα μας τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ανανεωτικής Αριστεράς από την μεταπολίτευση και μετά, για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα και την καθοριστική συμβολή τους στην εδραίωση πρακτικών και αντιλήψεων που στηρίχθηκαν στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την κυριαρχία του λαϊκισμού.
Την πολιτική σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι, κυβερνητικές κυρίως, πρακτικές πολιτικών φορέων της Δυτικοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που ταυτίστηκαν με ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές κυρίως στον χώρο της οικονομικής πολιτικής.

Θεωρούμε ότι:

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να υλοποιήσει  έστω και ελάχιστο μέρος όσων υποσχέθηκε και να συγκροτήσει μία ρεαλιστική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση με αποτέλεσμα να προσδένεται όλο και περισσότερο στο άρμα του λαϊκισμού.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην αναπαραγωγή του μύθου της μεταπολιτεύσης που θεωρούσε ότι τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστη προσπάθεια χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον κρατισμό ακριβώς όπως τον χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για την άσκηση και ενδυνάμωση των πελατειακών τους σχέσεων.
Είναι επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας η συσσώρευση και όξυνση των αδιεξόδων που γεννά η μη-αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και η σκόπιμη συνολική απόδοση της ευθύνης σε εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να εμπεδώνεται στον ελληνικό λαό ο ευρωσκεπτικισμός και να αυξάνεται η αναξιοπιστία των πολιτικών θεσμών.

Ο χώρος της Δεξιάς και η ΝΔ, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλει ως μεταρρύθμιση τον φιλελευθερισμό και ως λύση τις κυρίαρχες αυτή την στιγμή πολιτικές στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν στην αποδόμηση των εννοιών του κράτους δικαίου και των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης τις οποίες θεωρούν ως τη μόνη εφικτή και βιώσιμη πρακτική, επιμένοντας στην εδραίωση του δικαίου των αγορών.

Γνωρίζουμε: (α) τις δυσκολίες συγκρότησης μίας πραγματικά προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του τόπου σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και μέσα στα όρια που θέτει η επικράτηση συντηρητικών πολιτικών στην Ε.Ε., (β) την πλήρη κυριαρχία του υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και (γ) τον ουσιαστικό περιορισμό της δυνατότητας άσκησης εθνικής οικονομικής πολιτικής

Αναγνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα ότι το ξεπέρασμα της κρίσης και η ανασυγκρότηση της χώρας με όρους δημοκρατίας, συμμετοχής των πολιτών και κοινωνικής ειρήνης, ανασυγκρότησης και επέκτασης ενός  κράτους δικαίου με κυρίαρχο τον αναδιανεμητικό του ρόλο και την διασφάλιση παράλληλα της παραμονής της χώρας μας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων μπορεί να προέλθει με πολιτικές που ΜΟΝΟ ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει.

Προτείνουμε:

Την άμεση διαβούλευση για την ιδεολογική συγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς στη βάση (α) της αντιμετώπισης των επιδράσεων των φαινομένων της παγκοσμιοποίησης, (β) των καταλυτικών τεχνολογικών αλλαγών, και (γ) του επιθετικού χαρακτήρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της επιβολής του στις δημοκρατικές και πολιτικές διαδικασίες, στην κυριαρχία των οικονομιών κλίμακας και της συνεπακόλουθης κρίσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η διαβούλευση αυτή θα πρέπει να έχει ως κατάληξη την κατάθεση μιας καθαρής Σοσιαλδημοκρατικής πρότασης, για μία προοδευτική διακυβέρνηση σε μία Ελλάδα της κρίσης, σε μία Ευρώπη συντηρητική, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Την οργάνωση ανοικτού Ιδρυτικού Συνεδρίου ενός σύγχρονου φορέα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.  Ενός ιδρυτικού συνεδρίου ανοικτού σε όλους, κομματικούς σχηματισμούς και πολίτες, που αισθάνονται ότι ανήκουν πολιτικά σε αυτό το χώρο και θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση του. Είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή προϋποθέτει τη διάλυση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών του χώρου και τη δημιουργία ενός ενιαίου κομματικού σχηματισμού με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και πολιτική κατεύθυνση.

Καλούμε

Τους πολίτες που συμμερίζονται τις παραπάνω αγωνίες και διαπιστώσεις και που θα ήθελαν να συμβάλλουν στην ίδρυση ενός γνήσιου φορέα σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και στην συγκρότηση της σοσιαλδημοκρατικής πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και εξόδου από την κρίση να συνυπογράψουν το κείμενο αυτό.

Πάτρα Φεβρουάριος 2016

1.  Αβράμης Δημήτρης,Τεχνολόγος Ακτινολόγος

2.  Αϊβαλης Βασίλης, Μηχανολόγος Μηχανικός

3.  Ακτύπη Ανθή, Γιατρός - Αιματολόγος

4.  Αλεξάκου Μαρία, Υπάλληλος Περιφ. Δυτ. Ελλάδος

5.  ΑλεξόπουλοςΠαναγιώτης, Δικηγόρος

6.  Αρτελάρης Σπύρος, Γιατρός - Χειρουργός

7.  Αυγουστάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

8.  Βαφείδης Παναγιώτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

9.  Βιδάλης Γιώργος, Συνταξιούχος Δημοσίου

10. Γανος Πέτρος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

11. Γασπαράτος Τάκης, Συνταξιούχος - επαγγελματίας

12. Γκόβας Παναγιώτης, Φιλόλογος

13. Ζαφειρόπουλος Νίκος, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Ιωαννίνων

14. Ιατρού Γρηγόρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρων

15. Καλλίτσης Ιωάννης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

16. Κοντογιωργοπούλου Γιώτα, Δημοσιογράφος

17. Κουρής Στέλιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

18. Κουτσούγερας Γιάννης, Φοιτητής πολιτ. μηχανικός

19. Κρασαδάκη Ευανθία, Πολιτικός Μηχανικός

20. Λοτσάρης Βασίλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

21. Μαμασιούλας Άρης, Διπλ. Ηλεκτρολόγος-Οικονομολόγος Μηχανικός

22. Μαμωνά Ιωάννα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

23. Μαντάς Νίκος, Επιχειρηματίας

24. Μαρίνος Ζώης, Δημοσιογράφος

25. Μπαχράς Ανδρέας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

26. Μπέσκος Γεώργιος, Ιατρός-Ειδ.Παθολόγος

27. Μπουζάκης Ιωσήφ, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

28. Μπούρας Χρήστος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

29. Μυλωνάς Σπύρος, Περιφ. Διευθυντής ΔΕΗ

30. Νταλαπέρας Φάνης, Εργολάβος Ηλεκρολ. Μηχανικός

31. Ντούκας Γεώργιος, Λογιστής

32. Ξυπολιάς Πάρις, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρων

33. Οικονόμου Χρήστος, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊστάμενος ΟΣΕ

34. Παναγιωτόπουλος Νικόλας, Επαγγελματίας-Μπάρμαν

35. Παναγόπουλος Θεόδωρος, Δικηγόρος

36. Παπαδημητρίου Χρήστος, Συνταξ. Επ. Κααθηγητής Παν/μιου Ιωαννίνων

37. Παπαϊωάννου Διονύσιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

38. ΠαπαλέξηςΝίκος, Επιχειρηματιας

39. Παρασκευάς Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

40. Πετρόπουλος Θανάσης, Γεωπόνος

41. Πλέσσας Δημήτρης (Μίμης), Μουσικός παραγωγός-Παραγωγός Εκδηλώσεων

42. Σαρδελιάνος Δημήτρης, Συγκοινωνιολόγος, Γεωπληροφορικός

43. Σκούρας Δημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

44. Σκούρας Παύλος, Παιδαγωγός

45. Σταυρόπουλος Τάσος, Πολιτικός Μηχανικός

46. Τσεκούρας Κωνσταντίνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

47. Τσιατά Ιωάννα Μαρία, Δικηγόρος

48. Τσιγάρας Βασίλης, Διευθυντής Δήμου Πατρέων

49. Τσιώτσης Ευάγγελος, Χημικός Μηχανικός

50. Τσούκαλης Κωνσταντίνος, Δικηγόρος

51. Φαλτσετος Γεώργιος, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ

52. Χαρισιάδης Κώστας, Οδοντίατρος

53. Χρύσανθος Ασημάκης, Μηχανολόγος-Μηχανικός Επαγγελματίας

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ