Ο Π. Καμμένος θα εγκαινιάσει σήμερα το hotspot στη Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ

Εγκαινιάζεται σήμερα στη Χίο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, το κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων, που βρίσκεται στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός.

Το hotspot έχει τη δυνατότητα καταγραφής και πιστοποίησης 600 μεταναστών και προσφύγων ημερησίως, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι και για 1.200 άτομα τη μέρα.

Σήμερα, επίσημη πρώτη της λειτουργίας του κέντρου, θα πραγματοποιηθεί και διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ Χίου στην είσοδο του hot spot η οποία θα εκφράσει την αντίθεση της «στην επιχειρούμενη γκετοποιήση των θυμάτων του βάρβαρου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και στην είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί στην πορεία των εργασιών, και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Λέσβο και Λέρο όπου τα Κέντρα Καταγραφής είναι σχεδόν έτοιμα για παραλαβή.

Εγκαίνια και στην Λέσβο

Χωρίς μετανάστες και πρόσφυγες ήταν χθες το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων, το γνωστό και ως hot spot στη Μόρια αλλά και το κέντρο διαμονής προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την Κυριακή και μέχρι στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας είχαν καταγραφεί μόλις 15 άτομα. Ανάλογα κινούνταν οι αριθμοί των αφίξεων και τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με τις αρχές που δεν μπορούν να αποδώσουν τις πολύ χαμηλές αριθμητικά, αφίξεις μόνο στις καιρικές συνθήκες, συνολικά από την περασμένη Τετάρτη στη Λέσβο πέρασαν συνολικά λιγότεροι από 300 φυγάδες. Ενώ εντυπωσιακό είναι ότι χθες που επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες στο hot spot δεν είχε εμφανιστεί ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης!

Στο μεταξύ ολοκληρώνονται οι εργασίες στο τρίτο σταθμό καταγραφής και πιστοποίησης που η λειτουργία του από σήμερα ανεβάζει σε 3.000 τον αριθμό των όσων μπορούν να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν ημερησίως. Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία στο hot spot της Μόριας και τέταρτου σταθμού που θα ανεβάσει συνολικά σε 4.000 τη μέρα τον αριθμό των όσων θα μπορούν με ασφάλεια να καταγράφονται και να πιστοποιούνται καθημερινά.

Ο τρίτος σταθμός καταγραφής που, όπως είπε χαρακτηριστικά η συντονίστρια του Κέντρου Ανθή Καραγγελή, «θα λειτουργήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη» θα παραδοθεί σε χρήση σήμερα το απόγευμα στις 5.30 παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.


 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ