Guardian: Παραπάνω από απελπιστικές οι συνθήκες στα hotspot του Ανατολικού Αιγαίου

ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Εκτενές ρεπορτάζ για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων(hotspots) του ανατολικού Αιγαίου φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα υπερπλήρη hotspots και τις συνθήκες υγιεινής και διατροφής των ανθρώπων. «Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική», λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ιδίως μετά τις νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο στη Χίο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο.

Μιλώντας στον Guardian, η επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Λέσβο, Άρια Δανίκα, επισημαίνει: «ολόκληρες οικογένειες, που έφθασαν από χώρες περιλαμβανομένων της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, συνωστίζονται σε μικρά αντίσκηνα υπό βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθώντας να μη βραχούν και να ζεσταθούν. Στην κλινική που έχουμε στήσει για πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα ασθενείς με οξεία ψυχική δυσφορία, περιλαμβανομένων και ορισμένων που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη τρομερή. Τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται, επίσης, και στις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω και συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Διαβάστε επίσης