Η κυβέρνηση σε κρίσιμη καμπή

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στην δημόσια σφαίρα στις μέρες μας, αρχίζουν να καταγράφονται ήδη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατακραυγή για την πρόοδο των ερευνών γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, έχουν προβληματίσει έντονα το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στο όλο αρνητικό πολιτικό σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και η δολοφονία της κοπέλας μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, που προσέφυγε για παροχή προστασίας και η παγερή αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκε λίγο πριν, από τα όργανα της τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομική δύναμη στη χώρα μας προσεγγίζει τις 50.000. Παρ όλα αυτά τα αστυνομικά τμήματα παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις, μιας και η πληθώρα των αστυνομικών οργάνων βρίσκονται στην επαρχία. Το γιατί είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που χρειάζονται πειστικές απαντήσεις.

Ακόμη δεν μας είπαν πόσοι αστυνομικοί έχουν διατεθεί για τους κάθε λογής celebrities και πόσοι επέστρεψαν από την πολύ διαφημισθείσα μείωση κατά 50% των δυνάμεων, που είχαν διατεθεί γι αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη δεν μας πληροφόρησαν, αν αυτοί που επέστρεψαν στα τμήματα προωθήθηκαν σε μάχιμες υπηρεσίες.

Για να δούμε, αν η επικρατούσα στο σύνολο σχεδόν της κοινής γνώμης άποψη, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τα δέοντα για την διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, έχει κάποια βάση.

Στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής, η κυβέρνηση έδειξε ένα φοβικό πρόσωπο, με έναν ανεπαρκή πρόεδρο που επελέγη. Η άρνηση του να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες, που θα μπορούσαν να δώσουν χρήσιμα και κρίσιμα στοιχεία, ικανά να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία της τραγωδίας, προκάλεσε έκρηξη οργής.

Το άρον – άρον κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο στα μέλη της επιτροπής, που προέρχονται από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, δημιουργώντας  την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη.

Στο θέμα των υποκλοπών, πέρα από την ακύρωση στην ουσία του νόμου του 2021, για τον αποκλεισμό δια παντός της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, που ομόφωνα αποφάσισε η ολομέλεια του ΣτΕ, υπάρχει και η παρατεταμένη, πλέον των δύο ετών προκαταρκτική εξέταση των δικαστικών αρχών, που γεννά εύλογες απορίες για το πότε αυτή θα περαιωθεί.

Ένα πρόβλημα, που έχει τις ρίζες του στην επιλογή ενός ακατάλληλου προσώπου, χωρίς τα απαραίτητα προσόντα για την θέση του διοικητή της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα τα όσα συνέβησαν και έγιναν γνωστά, για όσους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση πέραν  αυτής του Ν. Ανδρουλάκη.

Ακόμη η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο για την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και η απόσυρση πριν καν αναπτυχθεί της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι μια ακόμη αποτυχία υλοποίησης, μιας ακόμη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Αλλά αν πάει κανείς και πιο πίσω θα δει πόσο αποτυχημένο αποδείχθηκε το λεγόμενο μοντέλο του επιτελικού κράτους με την υπερσυγκέντρωση ακόμη και των νομοθετικών πρωτοβουλιών στο Μαξίμου. 

Αυτό φάνηκε περίτρανα στο νόμο των ομοφυλόφιλων, που δεν συντάχθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά από τον αναρμόδιο υπουργό Επικρατείας. Θεσμικό ατόπημα, που συνέβη για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.  

Μπορεί τα δημόσια οικονομικά να έχουν σε κάποιο βαθμό νοικοκυρευτεί, όμως τα οικονομικά των πολιτών, που τα κατατρώει η ακρίβεια δεν λένε να βελτιωθούν. Οι όποιες αυξήσεις, γίνονται την επομένη βορά της αλματώδους αύξησης των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης.

Το θέμα της κατοικίας, κυρίως των νέων ανθρώπων, δεν λύνεται με ημίμετρα, που έχουν συζητηθεί και εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Η πληθώρα των ακινήτων του δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητα, θα μπορούσε να είναι μια κάποια  άμεση λύση.

Σε πολλές χώρες κάθε Δήμος υποχρεούται να κατασκευάζει κάποιες κατοικίες που προσφέρονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και  μονογονεϊκές οικογένειες. Αντίθετα, οι λύσεις που προκρίνονται στοχεύοντας τα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητα, ούτε αποδοτικές είναι, ούτε λύνουν το πρόβλημα της στέγης.

Αλλά και στην υγεία υπάρχουν πολλά προβλήματα, που δεν περιορίζονται στην ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Έχουν να κάνουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ορθολογιστική κατανομή του, στις μονάδες υγείας της επικράτειας.

Τέλος η έκρηξη βίας που παρατηρείτε ανάμεσα στους νέους είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, που όσο δεν αντιμετωπίζεται με επιτυχία, τόσο θα γιγαντώνεται και θα οδηγείται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πάντως η λύση δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές με εφήβους . Κάτι τέτοιο θα ήταν το καλύτερο φροντιστήριο νέων εγκληματιών.

Παλιές και νέες προκλήσεις έχει μπροστά της η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη σχετικά, εκλογική της νίκη, για δεύτερη τετραετία. Αν δεν δράσει έγκαιρα, η φθορά θα είναι προϊούσα και ραγδαία. Ώρα να επιλέξει. Μπροστά επιθετικά, ή πίσω αμυντικά, που σημαίνει ραγδαία κατολίσθηση…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ