Νέα έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

Οι σκύλοι μπορούν να κατανοούν τις λέξεις με παρόμοιο τρόπο με τους ανθρώπους, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. 

Η ικανότητας τους να μαθαίνουν εντολές όπως «κάτσε», «μείνε» ή «φέρε» και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις λέξεις με μαθημένες συμπεριφορές ήταν γνωστή εδώ και καιρό, αλλά το ότι μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα αποτελεί κάτι καινούργιο.

Το πείραμα

Για να κατανοήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες των σκύλων, η Lilla Magyari, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Stavanger της Νορβηγίας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Ουγγαρίας, και η Marianna Boros, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand, εμπνεύστηκαν από μελέτες που διερευνούν την κατανόηση των νηπίων προτού μπορέσουν να μιλήσουν. Αποφάσισαν να μιμηθούν αυτά τα πειράματα με σκύλους, είπαν.

Ως επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, επινόησαν ένα πείραμα στο οποίο 18 ιδιοκτήτες σκύλων έλεγαν λέξεις για αντικείμενα που τα σκυλιά τους ήδη γνώριζαν. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες κρατούσαν ψηλά είτε το αντίστοιχο αντικείμενο είτε ένα διαφορετικό, ενώ μικροί μεταλλικοί δίσκοι που ήταν ακίνδυνα προσαρτημένοι στα κεφάλια των σκύλων μετρούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια διαδικασία γνωστή ως ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG).

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σε 14 από τους 18 σκύλους ήταν διαφορετική όταν τους έδειχναν ένα αντικείμενο που ταίριαζε με τη λέξη, σε σύγκριση με ένα που δεν ταίριαζε. Είπαν ότι η προκύπτουσα εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν η ίδια με εκείνη που παρήγαγαν οι άνθρωποι σε παρόμοια πειράματα.

Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως οι λέξεις σημαίνουν πράγματα

«Υπάρχει μια μακρά διαμάχη σχετικά με την ικανότητα ζώων, πλην του ανθρώπου, να καταλαβαίνουν σε τι αναφέρονται διάφορες λέξεις, την αναφορική επικοινωνία», δήλωσε στο CNN η Marianna Boros από τους συντάκτες της έρευνας.

«Ενώ υπάρχουν συμπεριφορικές μελέτες, αυτές αφορούσαν πάντοτε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η μελέτη μας είναι η πρώτη όπου ισχυριζόμαστε πως αυτή είναι μια ικανότητα που ισχύει για όλο το είδος».

Στη διάρκεια της μελέτης, ιδιοκτήτες σκύλων πρόφεραν λέξεις για αντικείμενα που γνώριζαν τα κατοικίδιά τους. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις έδειχναν στο σκυλί ένα αντικείμενο που ταίριαζε με τη λέξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αντικείμενο δεν ταίριαζε με τη λέξη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μοντέλα στο μυαλό των σκύλων, όταν οι λέξεις ταιριάζουν με τα αντικείμενα, είναι διαφορετικά σε σχέση με την περίπτωση που δεν ταιριάζουν. Αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται στους ανθρώπους.

«Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως οι λέξεις σημαίνουν πράγματα… Άρα ενεργοποιούν νοητικές αναπαραστάσεις και συνδέουν το νόημα της λέξης με μια νοητική αναπαράσταση και όχι απλώς με το γενικό πλαίσιο», είπε η Boros.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν αν αυτή η ικανότητα κατανόησης της αναφορικής επικοινωνίας ισχύει ειδικά για τα σκυλιά ή μπορεί να υπάρχει επίσης και σε άλλα θηλαστικά.

https://www.ethnos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ