Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Ιαπωνικά Ακίτα

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές φυλές. Αν και πιστεύεται πως υπήρχαν από τους αρχαίους χρόνους στην Ιαπωνία, τα Ακίτα, με την μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίζονται τον 17ο αιώνα όπου διακρίνονται για τις κυνηγητικές τους ικανότητες κυρίως σε μεγάλα θηράματα, αρκούδες, ελάφια, αγριόχοιρους. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα χρησιμοποιούσαν και σε μάχες.

Το 1927 ιδρύθηκε ο πρώτος όμιλος φίλων Ακίτα για να μπορέσουν να διατηρήσουν και το πρότυπο της φυλής. Το 1931 χαρακτηρίστηκαν ως ένας από τους θησαυρούς της Ιαπωνίας. Στην Αμερική έφτασε πρώτη φορά το 1937 ενώ μετά το τέλος τους Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, πολλοί στρατιώτες που επέστρεφαν από την Ιαπωνία, έφερναν μαζί τους Ακίτα. Η επίσημη αναγνώριση της φυλής στην Αμερική έγινε το 1972 και από τότε είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή.

Εμφάνιση

Είναι μεγαλόσωμα με το ύψος τους να κυμαίνεται από τα 61 έως τα 71 εκατοστά και το βάρος τους από τα 35 έως τα 50 κιλά. Το σώμα τους είναι γεροδεμένο και στιβαρό ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι το κεφάλι που έχει τριγωνικό σχήμα με μικρά τριγωνικά, όρθια αυτιά και σκοτεινά μάτια. Έχουν δυνατούς ώμους και πόδια ενώ η ουρά είναι φουντωτή και γυριστή προς την ράχη. Το τρίχωμα τους είναι πολύ πλούσιο και εντυπωσιακό. Εξωτερικά είναι πολύ πυκνό και παχύ, με σκληρή υφή και υπάρχει εσωτερικό υπόστρωμα πλούσιο και μαλακό. Το συναντάμε σε λευκό χρώμα, μαύρο, φαιοκίτρινο, κοκκινωπό ή με ρίγες. Χρειάζεται αρκετή περιποίηση και καλό βούρτσισμα 2 με 3 φορές την εβδομάδα ώστε να διατηρείται υγιές και λαμπερό.

Υγεία – Διατροφή

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 10 με 12 χρόνια. Καθώς όμως είναι επιρρεπή σε κάποιες παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν κάποιες από αυτές, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να εμφανίσουν κινητικά προβλήματα από δυσπλασία ισχίου. Ως μεγαλόσωμα και μεγαλώνοντας ηλικιακά, μπορεί να υποφέρουν από Οξεία Γαστρική διάταση-Συστροφή στομάχου.

Δεν αποκλείονται οι οφθαλμικές ασθένειες με μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της όρασης και σταδιακή τύφλωση.

Τέλος, ενδέχεται να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό.  Για τους λόγους αυτούς πρέπει  να ελέγχονται τακτικά, να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε μπορεί να είναι καλή η κατάσταση της υγείας τους. 

Επίσης να γίνεται έλεγχος της στοματικής υγιεινής και η κατάσταση δοντιών και ούλων. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφεύγονται μολύνσεις και λοιμώξεις. Ακολουθούμε πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ πρέπει να γίνεται συχνά και ο έλεγχος παρασίτων. Όπως έχουμε πει, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καλή υγεία και στην διατήρηση της. Ακολουθούμε λοιπόν τις συμβουλές του κτηνιάτρου που τα παρακολουθεί και δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής  ανάλογα πάντα με την ηλικία αλλά και το βάρος τους.  Φροντίζουμε τα γεύματα τους να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα ενώ φροντίζουμε να περιλαμβάνουν Ω3 λιπαρά και έλαια που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το τρίχωμα τους υγιές.

Παρακολουθούμε το βάρος τους ώστε να είναι σε κανονικά επίπεδα και να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία.

Τέλος, ελέγχουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουν ώστε να είναι επαρκής. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ιδανικά για την πρόληψη των στομαχικών διαταραχών.

Εκπαίδευση – Χαρακτήρας

Τα Ακίτα δεν είναι μόνο μεγάλα σε όγκο και μέγεθος. Είναι και πολύ μεγάλες προσωπικότητες με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο.  Από την μία πλευρά είναι πολύ τρυφερά και επιθυμούν την αγάπη και την συντροφικότητα και από την άλλη πλευρά είναι ανεξάρτητα κι επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο των πάντων. Παράλληλα, είναι πανέξυπνα οπότε χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη που θα τα εκπαιδεύσει με σταθερό και αυστηρό τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό και που θα θέσει από την αρχή τα όρια και τους κανόνες σε αυτή την σχέση. Λόγω των κυνηγητικών ενστίκτων τους  η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία κι έτσι θα τα πηγαίνουν καλά και με άλλα κατοικίδια.  

Χρειάζονται καθημερινή άσκηση, ακόμα κολύμπι που το λατρεύουν, για να εκτονώνονται και να είναι υγιή, σωματικά και πνευματικά. Είναι πάρα πολύ πιστά και αφοσιωμένα στην οικογένεια τους και αποτελούν θαρραλέους φύλακες χωρίς όμως να γίνονται επιθετικά. Η ανατολίτικη καταγωγή τους, τους δίνει μία γοητεία  η οποία είναι ακαταμάχητη. Ο χαρακτήρας τους είναι τόσο ξεχωριστός που σε καμία άλλη φυλή δεν θα συναντήσετε τόση αγάπη και τέτοια αφοσίωση, δεν θα νιώσετε τέτοιο δέσιμο για όλη την διάρκεια της ζωής τους. 

https://www.ethnos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ