Κοινο_Τοπία: Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΟΠΙΑ www.koinotopia.gr παρακολουθεί με ανησυχία τα αυξανόμενα περιστατικά άσκησης σωματικής ή ακραίας λεκτικής βίας κατά πολιτικών προσώπων που υπερψήφισαν ή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Η καταδίκη των ενεργειών αυτών, που συνέβησαν στις περισσότερες περιπτώσεις στη διάρκεια εκκλησιαστικών τελετών, αλλά και άλλων ανάλογων μορφών αποδοκιμασίας ή βίας που στρέφονται κατά των πολιτών οι οποίοι δημοσιοποιούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα οφείλει να είναι απόλυτη.

Η στοχοποίηση νομοθετικών μέτρων που αποσκοπούν στην επέκταση δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, χωρίς διάκριση κανενός είδους και ειδικότερα σεξουαλικής ταυτότητας ή επιλογής, υποσκάπτει τις θεμελιώδεις για τη δημοκρατία αρχές της ισότητας και της ανοχής του διαφορετικού.

Η Βουλή νομοθετώντας τον πρόσφατο νόμο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις» ήδη στο Άρθρο 1 εκφράζει τις παραπάνω αρχές ορίζοντας ότι αυτός «αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ». Στο δε Άρθρο 2 αναφέρει «Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) Η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομόφυλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

Ο δρόμος για την ισονομία και την ισοπολιτεία είναι ακόμη μακρύς, αλλά θα πρέπει ως κοινωνία να τον διαβούμε αν θέλουμε να μην αποκλείουμε συμπολίτες μας με διαφορετικές επιλογές πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικής ταυτότητας, πολιτισμικής, κοινωνικής ή αισθητικής συμπεριφοράς, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραμείνουμε ανοικτές, ελεύθερες κοινωνίες αξιοπρεπών πολιτών.

Είναι αυτό εξάλλου που μας διακρίνει από τις σύγχρονες μορφές απολυταρχίας: θεοκρατικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα ή ακόμη και κάποιες δημοκρατίες χωρίς αρκετές θεσμικές αντοχές που παρουσιάζουν ισχυρά φαινόμενα αυταρχισμού.