Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκλέχτηκε σήμερα Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια με τη συντριπτική πλειοψηφία του περίπου 80% των ψηφισάντων έναντι του Ούγγρου, Zsolt Nemeth, ο οποίος ανήκει στους ευρωπαίους συντηρητικούς και είναι κοντά στον Όρμπαν.

Την υποψηφιότητά του Αλέξη Τσίπρα στήριξαν οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά, οι Φιλελεύθεροι ALDE (Μακρον), καθώς και και μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Επιτροπή για τα Δυτικά Βαλκάνια του ΣτΕ συγκροτήθηκε προκειμένου να αναδείξει τη μεγάλη σημασία που δίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ)στην εύθραυστη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που, όχι αδίκως, έχει χαρακτηριστεί ως πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Σκοπός της είναι να παρακολουθεί και να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να προχωρούν στο δρόμο τις ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Σημαντικό ρόλο για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε τόσο η διεθνής του αναγνώριση όσο και το γεγονός ότι μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε πράξη και υπέγραψε τη σημαντική Συμφωνία την Πρεσπών, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ειρηνικής και αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης διαφοράς στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης Υποχρεώσεων των κρατών-μελών (monitoring committee) που θα ακολουθήσει, αύριο, Τετάρτη, αναμένεται μεταξύ άλλων να οριστούν οι εισηγητές για την Έκθεση του ΣτΕ για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ