Εμμηνόπαυση: Πώς θα φροντίσετε κατάλληλα το δέρμα σας

Για να είναι υγιές και λαμπερό

Η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, αύξηση βάρους και ευερεθιστότητα. Ωστόσο, και το δέρμα μπορεί να υποστεί αλλαγές.

Αυτές συμβαίνουν επειδή  το παχύτερο στρώμα του δέρματος είναι ευαίσθητο στις διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Μελέτες δείχνουν ότι το δέρμα μιας γυναίκας μπορεί να χάσει περίπου το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης και περίπου το 2% κάθε χρόνο μετά από την πενταετία για τα επόμενα 20 χρόνια.

Χωρίς την επίδραση των οιστρογόνων που βοηθούν στην παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται πιο εμφανείς και η επούλωση των πληγών καθυστερεί.

Το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ξηρό και πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς, φλεγμονές και εξανθήματα. Ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι οι πόροι τους φαίνονται μεγαλύτεροι λόγω του ασθενέστερου κολλαγόνου.

Η μείωση στην τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα και τη θαμπάδα.

Η τεστοστερόνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σφριγηλότητα και τη σύσφιξη του δέρματος.

Πώς λοιπόν θα πρέπει να τροποποιήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να είναι σε αυτή τη φάση πιο αποτελεσματική;

 

Πώς πρέπει να ανανεώσετε την beauty ρουτίνα σας στην εμμηνόπαυση

 

Δώστε προτεραιότητα στην ενυδάτωση

Στραφείτε σε περισσότερα ενυδατικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να προτιμήσετε ένα κρεμώδες καθαριστικό και να αποφύγετε τον αφρό και το τζελ.

Αντί να εφαρμόσετε μια «απλή» ενυδατική κρέμα πριν τον ύπνο, επιλέξτε μια κρέμα νυκτός με ceramides που «παγιδεύουν» την υγρασία και υποστηρίζουν το φράγμα της επιδερμίδας ώστε να παραμένει ενυδατωμένη.

Το υαλουρονικό οξύ είναι άλλο ένα ενυδατικό συστατικό που είναι ωφέλιμο να υπάρχει στην beauty ρουτίνα σας.

 

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και είναι συστατικά που προάγουν την κυτταρική ανανέωση και αυξάνουν το πάχος του δέρματος για μια πιο φρέσκια και φωτεινή επιδερμίδα.

Από την άλλη, επειδή τα ρετινοειδή  μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα με την ξηρότητα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού στο δέρμα σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Τα προιόντα με ρετινόλη, μια ήπια ουσία της κατηγορίας των ρετινοειδών, είναι άλλη μια καλή επιλογή.

 

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Μια ακόμη λειτουργία των οιστρογόνων είναι ότι προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Χωρίς αυτά, μπορεί να παρατηρήσετε μεγαλύτερο αποχρωματισμό.

Το πρωί, εφαρμόστε ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό SPF με υψηλό δείκτη προστασίας σε εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος πριν φύγετε από το σπίτι.

Ένα μεγάλο μέρος της προστασίας που προσφέρει το αντηλιακό εξαρτάται από το πόσο συχνά το ανανεώνετε. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο για περισσότερες από δύο ώρες ή ιδρώνετε, εφαρμόστε μια επαρκή ποσότητα ξανά.

Τα τοπικά αντιοξειδωτικά προϊόντα είναι επίσης σημαντικά για την καταπολέμηση των ήδη υπαρχόντων κηλίδων και την πρόληψη του σχηματισμού νέων.

Η βιταμίνη C συνίσταται ως ένα δοκιμασμένο αντιοξειδωτικό που είναι ωφέλιμο να εφαρμόζετε κάθε πρωί προτού απλώσετε το αντηλιακό σας.

 

vita.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ