Ο λόγος που λαχταράτε γλυκό μετά το φαγητό και τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

 

Είναι ένα συνηθισμένο μοτίβο: μερικές ώρες μετά το δείπνο, επιστρέφετε στην κουζίνα για κάτι γλυκό, ένα μπολ παγωτό ή ένα κομμάτι σοκολάτα ή οτιδήποτε μπορεί να ικανοποιήσει τη λαχτάρα σας.

Αν και η συνήθεια μπορεί να φαίνεται αθώα, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι γεμάτα με ζάχαρη, λίπος, θερμίδες και επιβλαβή πρόσθετα όπως η ζάχαρη καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η οποία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες παθήσεις.

Έλλειψη υδατανθράκων

Η πείνα και ο κορεσμός καθοδηγούνται από τις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, οι οποίες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο πότε είναι ώρα να αρχίσει ή να σταματήσει να τρώει. Ωστόσο, μια λαχτάρα για φαγητό θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτά τα σήματα.

Η Rachael Richardson, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Nutrolution, είπε στη Daily Mail ότι ορισμένες δίαιτες μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Ένα χαρακτηριστικό της δίαιτας κέτο, για παράδειγμα, είναι ο δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων. Χωρίς αυτούς, μπορεί να σας δημιουργηθεί η λαχτάρα για γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως καραμέλες και ζάχαρη.

«Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα κετο μπορεί να θέλουν κάτι γλυκό για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά», εξήγησε η ειδικός. Η μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε περισσότερη λαχτάρα για σνακ με ζάχαρη.

Ανεπάρκεια βιταμινών ή αισθητηριακός κορεσμός

Η Δρ. Richardson είπε επίσης ότι εάν αναζητάτε τα γλυκά αμέσως μετά το δείπνο, θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεπάρκεια σε βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης -η οποία διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σταθερό. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε να πέσει, οδηγώντας σε λαχτάρα για επιδόρπιο.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ο αισθητηριακός κορεσμός, δηλαδή όταν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού γίνεται λιγότερο ευχάριστη καθώς σας κάνει να χορτάσετε και να νιώθετε άβολα.

Ωστόσο, το να τρώτε ένα διαφορετικό φαγητό που μπορεί να μην καταναλώνετε τόσο συχνά -όπως καραμέλες ή κέικ- δεν συνδέεται τόσο με αυτό το άβολο αίσθημα πληρότητας, γεγονός που κάνει πιο πιθανό να θέλετε να φάτε περισσότερο. Οι γευστικοί κάλυκες εξοικειώνονται επίσης με γεύματα που καταναλώνονται τακτικά, αλλά η ποικιλία του γλυκού σας κάνει πιο πρόθυμους να φάτε.

Χημικές ουσίες στον εγκέφαλο

Μπορεί επίσης να λαχταράτε γλυκά λόγω των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Οι γλυκές τροφές ενεργοποιούν το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου, το οποίο αναγκάζει τους νευρώνες να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης. Αυτό λέει στον εγκέφαλο ότι η εμπειρία ήταν θετική, γεγονός που ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά.

Η Allyson Brigham, διαιτολόγος στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Los Robles στην Καλιφόρνια, λέει: «Ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, συνδέονται με τη διάθεση. Τα γλυκά μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί».

«Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι στρέφονται στα γλυκά ως μια μορφή ανταμοιβής ή παρηγοριάς στο τέλος της ημέρας», προσθέτει η ειδικός. Η επανειλημμένη κατανάλωση ζάχαρης στο τέλος της ημέρας μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να χτίσει μια ανοχή και να απαιτήσει ακόμα περισσότερα γλυκά για να πάρει ξανά την ίδια δόση  ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

«Με την πάροδο του χρόνου, το να τρως κάτι γλυκό μετά το δείπνο μπορεί να γίνει μια συνήθης συμπεριφορά. Ο εγκέφαλος σχηματίζει συσχετισμούς και το σώμα αρχίζει να περιμένει αυτή τη γλυκιά λιχουδιά ως μέρος της βραδινής ρουτίνας», συμπλήρωσε η Δρ. Brigham.

Το άγχος και η συναισθηματική δυσφορία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λαχτάρα για επιδόρπιο, καθώς η λήψη περισσότερης σεροτονίνης μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Η λύση

Η περισσότερη διατροφική ποικιλία κατά το δείπνο θα μπορούσε να καταπνίξει αυτές τις λιγούρες. «Βεβαιωθείτε ότι το δείπνο σας περιλαμβάνει μια ισορροπία πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών για να προάγετε τον κορεσμό και να μειώσετε την επιθυμία μετά το γεύμα». είπε η Δρ. Brigham.

Από την πλευρά της, η Δρ. Richardson συνέστησε επίσης την αντικατάσταση των γλυκών επιδορπίων με γλυκά φρούτα, όπως μούρα, αναμεμειγμένα με γιαούρτι ή βούτυρο αμυγδάλου. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν λίγη ζάχαρη, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο.

https://www.oloygeia.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ