Σε ανοδική πορεία των επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών

Τα προθεσμιακά προϊόντα και οι εναλλακτικές επιλογές

Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα μηδενικών σχεδόν αποδόσεων καταθετικών προϊόντων, οι τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν στα επιτόκια καταθέσεων, με έμφαση στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ παράλληλα ανακοινώνουν και εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.

Όπως άλλωστε επισήμαναν οι 4 συστημικές τράπεζες σε πρόσφατη ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της πλατφόρμας για τους ευάλωτους δανειολήπτες αναφορικά με το ζήτημα της επιτοκιακής και εμπορικής πολιτικής, «οι Τράπεζες, διακριτά και ανεξάρτητα με βάση την πολιτική κάθε μίας, αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όπως αυτά καθορίζονται από την ΕΚΤ, και προχωρούν σε τακτική βάση στην επανεξέταση ή και μείωση προμηθειών που προβλέπονται για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά»

Ήδη, όπως ανέφεραν στην κοινή τους ανακοίνωση, «στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αξιόλογες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις εσωτερικές πολιτικές κάθε τράπεζας. Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 μηνών έχουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν στο ευρύ κοινό, τηρώντας τους κανόνες MiFID, επενδυτικά προγράμματα ομολόγων με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, που ενσωματώνουν την τάση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές».

Οι κινήσεις αυτές των τραπεζών έρχονται και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, την εβδομάδα που μας πέρασε και οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν διαδοχικά αυξήσεις καταθετικών επιτοκίων και νέα προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ