Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, μετά και το εργασιακό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, ένα ισχυρό ΣΕΠΕ, καθώς και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελούν τα σημεία αιχμής στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο, με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή, ενώ τόνισε πώς ή «θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη σε μισθούς και εργασία ή η πολιτική και οικονομική ελίτ θα μας κρατήσει στο ‘εδώ είναι Βαλκάνια’».
«Το πρώτο άρθρο του νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες.
«Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε.
«Έγνοια μας, εκτός από την ανάπτυξη, είναι και η ισχυρή κοινωνική συνοχή», όπως είπε, η οποία διασφαλίζεται μόνο μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο δικαιοσύνης και ασφάλειας στους εργαζόμενους.
«Η κυβέρνηση επέλεξε, πάνω στο σοκ της πανδημίας, να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «θέλει μία κοινωνία (σ.σ. η κυβέρνηση) «που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400».
Μάλιστα, ανέφερε πως, μέσα στην πανδημία, «ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως το ζήτημα για τη χώρα μας δεν ήταν ποτέ αν θα «μείνουμε Ευρώπη», αλλά εάν ήμασταν και «θα γίνουμε Ευρώπη».
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά πως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τις πέντε αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου – Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.
«Ασφάλεια είναι να μην ξυπνά κάθε πρωί ο εργαζόμενος με το φόβο για μειώσεις μισθών, απλήρωτης υπερωρίας και απόλυσης», εξήγησε και δεσμεύτηκε για «κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη» και για τη θεσμοθέτηση ενός ισχυρού πλέγματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, την αναθεώρηση του πλαισίου ομαδικών απολύσεων και την ισχυροποίηση του ΣΕΠΕ με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα βασικά σημεία των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, αναφέροντας τα εξής:
Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης.
Επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ.
Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση.
Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας, που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα.
Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.
Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις, ώστε να γίνονται προσλήψεις.
Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.
Πρόκειται για ένα «σύγχρονο σχέδιο με εγγυήσεις για κάθε εργαζόμενο και νέο, ώστε να έχει προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως οι επόμενες γενιές, είναι οι πρώτες που έχουν δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα ζήσουν μια ζωή ανάμεσα στην ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και την κακοπληρωμένη υπερεργασία», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.