Το ίδιο είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΑΒΑΝΤΖΗ *

Δεν κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση. Έγιναν όμως τόσα πολλά και τόσο γρήγορα που αιφνιδίασαν ακόμα και όσους περίμεναν μια αλλαγή προς το αυταρχικότερο, στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.

Ένας στρατός νεοσυντηρητικών και ακροδεξιών στελεχών κατέλαβαν την κρατική μηχανή. Ένα ιδεολογικό ακροδεξιό μπαράζ, συνοδευόμενο από ψεύτικες ειδήσεις, από στελέχη της κυβέρνησης και ΜΜΕ, κατακλύζουν ολόκληρη την κοινωνία. Με προμετωπίδα το προσφυγικό και το «νόμος και τάξη», ο φασισμός δηλητηριάζει νέα παιδιά και τη μεγάλη μερίδα των απολίτικων πολιτών που καταπίνουν αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα.

Η υπόθεση Novartis είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαχείρισης, από μεριά της κυβέρνησης, των σκανδάλων, που ως ένα βαθμό, βύθισαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Τα πολιτικά κόμματα, αιφνιδιασμένα από τις ραγδαίες εξελίξεις, νοιώθουν ανίκανα να αντιδράσουν. Δεν έχουν προλάβει ούτε γραμμή να βγάλουν. Για το ΚΙΝΑΛ ο κύβος ερρίφθη. Η επωαζόμενη σκευωρία για Novartιs απαλλάσσει τα στελέχη της και η παραγραφή των δανεικών και αγύριστων είναι αρκετά ανταλλάγματα για σύμπλευση με τη ΝΔ. Το ΚΚΕ αναμασάει τα ίδια και σε κάθε ανακοίνωσή του βάζει στις ευθύνες και ολίγο ή πολύ από ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνει και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Καπιταλιστικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, καπιταλιστικό και η ΝΔ, άρα το ίδιο είναι. Μια ανιστόρητη ιδεολογική προσέγγιση που μόνο εμπόδια μπορεί να βάλει σε μια οργανωμένη μαζική αντίδραση στη λαίλαπα του νεοσυντηρητισμού που είναι η μήτρα του φασισμού.

Ο εμβολισμός της βάρκας των προσφύγων δεν ήταν ατύχημα, έγκλημα ήταν. Οι απηνείς διωγμοί και η έξωση των προσφύγων από το απάγγειο των εγκαταλειμμένων κτιρίων, δεν είναι η νομιμότητα αλλά η απανθρωπιά. Τα χοιρινά σουβλάκια δεν ήταν το χιούμορ των ακροδεξιών αλλά η εκδήλωση του πιο αποτρόπαιου προσώπου του φασισμού.

Πολλά θα μπορούσα να γράψω για «το κράτος είμαι εγώ» του κατασταλτικού μηχανισμού και τα δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων που χαρίζονται νόμιμα στους ημετέρους.
Τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Αμείλικτο λοιπόν το ερώτημα σε φίλους και συντρόφους. Το ίδιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ; Σε συνθήκες μνημονίων και σκληρής μνημονιακής λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το ίδιο τα ζητήματα της Δημοκρατίας, το προσφυγικό, τα εργασιακά δικαιώματα και μια σειρά ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής;

Είναι απαραίτητη μια ανάλυση και μια τοποθέτηση για όσα συμβαίνουν. Δεν πιστεύω ότι η γραμμή της προοδευτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση. Ανάχωμα είναι στη λαίλαπα της μιντιακής επίθεσης και της φίμωσης οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί δεν είχε κόμμα στοιχειωδώς οργανωμένο. Δεν φτάνει μόνο ο Τσίπρας. Χρειάζεται πρώτα από όλα ιδεολογικό στίγμα. Καταστατικό λειτουργίας, συνειδητά μέλη και δημοκρατική λειτουργία. Ο αχταρμάς που θα προκύψει από την ηλεκτρονική εγγραφή μελών δημιουργεί ένα αρχηγικό κόμμα χωρίς αρχές, που όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στην αρχηγική ομάδα.

* Ο Κώστας Ταβαντζής είναι καθηγητής χημείας - ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πρίσμα» και τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας.

Διαβάστε επίσης