Καλοκαίρι: Τέσσερις μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Λένε ότι το αλατόνερο κάνει καλό στις πληγές. Ή ότι το αντηλιακό δεν προσφέρει κάτι όταν έχει συννεφιά. Αμφότερα, όμως, είναι μύθοι, σύμφωνα με μία αμερικανίδα ειδικό.

Όπως λέει, τώρα το καλοκαίρι επικρατούν πολλοί μύθοι για την υγεία, τους οποίους καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας.

«Το θαλασσινό νερό μπορεί να περιέχει βακτήρια και άλλα παθογόνα που μπορεί να μολύνουν μια ανοικτή πληγή», εξηγεί η Dr. Isabel Valdez, οικογενειακή ιατρός στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον του Τέξας.

«Όποιος λοιπόν έχει ανοικτή πληγή, πρέπει να την ξεπλένει με ζεστό νερό και σαπούνι και όχι με θαλασσινό νερό».

Στη θάλασσα ή στην πισίνα κανονικά πρέπει να μπει κανείς όταν η πληγή επουλωθεί εντελώς. Αν η πληγή κοκκινίσει, είναι θερμή όταν την αγγίζει ή αναπτύξει πόνο, πρέπει να την εξετάσει ένας γιατρός.

Τα αντηλιακά στη συννεφιά

Δύο άλλοι μύθοι αφορούν τα αντηλιακά και τα αναψυκτικά.

«Παρά τις συνεχείς ενημερωτικές εκστρατείες, πολύς κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται αντηλιακό στη συννεφιά», λέει η Dr. Valdez.

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, προσθέτει. Χρειαζόμαστε αντηλιακό και μάλιστα με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) πάνω από 30. Και αυτό, διότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας (UV) διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει έως την επιφάνεια της γης.

Επομένως, συννεφιά ή μη, να βάζετε αντηλιακό και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη ανά δίωρο ή αμέσως μετά το κολύμπι.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Πολλοί νομίζουν πως όταν κάποιος κινδυνεύει από αφυδάτωση, ό,τι κι αν πιει θα τον βοηθήσει.

Ωστόσο ένα κρύο αναψυκτικό με καφεΐνη ή ένα ποτό με αλκοόλ δεν πρόκειται να σας ενυδατώσουν, κατά την Dr. Valdez. Αντιθέτως, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εντείνει την αφυδάτωση. Το ίδιο και οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ, δεδομένου ότι έχει διουρητικές ιδιότητες.

Είτε λοιπόν είστε στη θάλασσα, είτε δίπλα σε μια πισίνα, ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης είναι με σκέτο, καθαρό νερό.

Το κολύμπι μετά το φαγητό

Η συμβουλή των ειδικών «μην κολυμπάτε μετά το φαγητό» δεν υπονοεί ότι θα πνιγείτε αν το κάνετε. Εκτός κι αν έχετε πιει αλκοόλ, οπότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος.

Αν έχετε φάει χωρίς αλκοόλ και κολυμπήσετε υπάρχει μικρό ενδεχόμενο να πάθετε στομαχικές κράμπες ή να νιώσετε ναυτία. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός δεν έχει πέψει το φαγητό.

Παρότι η αίσθηση αυτή είναι πολύ ενοχλητική και ενδέχεται να οδηγήσει στον έμετο, δεν είναι απειλητική για τη ζωή, προσθέτει η ειδικός.

 

iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ