"Κίνημα Αλλαγής" και προτεραιότητες

του δημητρη αβραμιδη, δημοσιογραφου, στελεχους του ποταμιου

Βρισκόμαστε σημερα εδώ στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Επειδή όμως έχουμε προσέλθει εδώ άντρες και γυναίκες με διαφορετικές αντιλήψεις, ευαισθησίες και καταγωγές, είναι χρήσιμο να κάνουμε μια προσπάθεια για να καταλάβουμε καλύτερα εαυτούς και αλλήλους.

Αυτή η προσπάθεια κατανόησης πιστεύω ότι θα αποδειχθεί πολύτιμη και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την τύχη του εγχειρήματος που ξεκινάμε σήμερα.

Θα είμαι μαζί σας ειλικρινής και θα περιγράψω αυτό που αισθάνομαι. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, αισθάνονται πολλοί φίλοι, μέλη και στελέχη του Ποταμιού.

Δεν έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι εδώ ως συνιδριτής στο ιδρυτικό συνέδριο ενός νέου φορέα. Αυτό που με διακατέχει είναι το αίσθημα του μουσαφίρη σε ένα ξένο σπίτι. Αν ο μουσαφίρης θα νοιώσει κάποια στιγμή αυτό το σπίτι ως δικό του, είναι κάτι που δεν το ξέρω αυτήν τη στιγμή κι ούτε μπορώ να το προβλέψω.

Πιστεύω όμως ότι αυτή η κατάσταση είναι λογική.

Το Ποτάμι είναι το νεότερο σε ηλικία πολιτικό κόμμα και ως εκ τούτου η πολιτική του παράδοση είναι αβαθής και σχετικά περιορισμένη. Ανάλογες ειναι και οι εμπειρίες των ανθρώπων του.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας σχηματισμός με μια βαριά, πλούσια και αμφιλεγόμενη παράδοση. Έχει τις λαμπρές του στιγμές. Αναφέρω ενδεικτικά το ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια και βεβαίως την ένταξη στην ΟΝΕ. Έχει και τις γκρίζες ζώνες του με βασική τη γιγάντωση του πελατειακού συστήματος.

Να το πως κι αλλιώς.

Εσείς έχετε τις δικές σας κυβερνητικές πολιτικές που πρέπει να τις αιτιολογήσετε, να τις υπερασπιστείτε, να τις αξιολογήσετε. Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε αυτήν την εργασία δεν είναι ο ίδιος με το δικό μας τρόπο.

Αν οι τρόποι μας συγκλίνουν είναι κάτι που θα κριθεί και που θα αποτελέσει, το ελπίζω, πεδίο γόνιμων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στο Κίνημα Αλλαγής.

Κλέινω με μια επισήμανση. Το Ποτάμι στο σύντομο βίο του κατέβαλλε, μεταξύ άλλων, μια συστηματική προσπάθεια. Είναι η προσπάθεια να έλθει στο προσκήνιο το πρόβλημα του πελατειακού κράτους στις ποικίλες εκφάνσεις του.

Έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, που σημαδεύει ολόκληρο το νεοελληνικό βίο, αποτελεί το κλειδί για την είσοδο της χώρας στη σύγχρονη εποχή.

Θέλω να πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει σ' αυτόν τον αγώνα ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα δικαιώσει πλήρως την προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα εδώ.

Θεωρώ ότι ο χώρος που σήμερα ασφυκτιά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, πρώτον είναι υπαρκτός και δεύτερον, θα μπορέσουμε να τον εκφράσουμε με ακρίβεια, συνέπεια και φρεσκάδα.

 

(ομιλία στο συνέδριο για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ)

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ