Διαμαρτυρία της ΟΙΚΙΠΑ στην Πάτρα για επιχειρούμενη παραχώρηση δασικής έκτασης 800 στρεμμάτων του δάσους της Στροφυλιάς σε καταπατητές- ΦΩΤΟ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την επιχειρούμενη παραχώρηση δασικής έκτασης 800 στρεμμάτων (Σαμαρέϊκα) του δάσους της Στροφυλιάς σε καταπατητές, εξέφρασαν τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο που έγινε στην Πάτρα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ Θωμάς Κουτρούμπας από το βήμα του συνεδρίου, πρόκειται για μια σκανδαλώδη ενέργεια όπου με διάταξη (άρθρο 18) στο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης, νομιμοποιούνται  γεωργικές δραστηριότητες μέσα σε εθνικά πάρκα, εφόσον «αυτές προϋπήρχαν της υπαγωγής της έκτασης στο ειδικό καθεστώς προστασίας»!

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της κίνησης, πρόκειται για μια απαράδεκτη διάταξη που «φωτογραφίζει» ευθέως το προστατευόμενο από τη συνθήκη RAMSAR εθνικό πάρκο Κοτυχίου- Στροφυλιάς, ακυρώνοντας όλες τις διοικητικές πράξεις του παρελθόντος για αποβολή των καταπατητών και κατοχυρώνοντας  δικαιώματα εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων!

Να αναφέρουμε ότι ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Σ. Φάμελλος στην απάντηση του δεν δεσμεύθηκε για απόσυρση ή τροποποίηση του νόμου ώστε να  καταργούνται  οι γεωργικές δραστηριότητες  που προϋπήρχαν της ανακήρυξης προστασίας των εθνικών πάρκων. Αυτό σημαίνει για τη Στροφυλιά αυτόματη νομιμοποίηση των Σαμαραίϊκων, αφού οι καλλιέργειες στις καταπατημένες εκτάσεις  υπήρχαν πριν από την ανακήρυξη της προστασίας της μέσω  του NATURA  2000. 

Η ΟΙΚΙΠΑ ζητά την  άμεση απόσυρση του άρθρου 18 (το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην ολομέλεια της βουλής) και δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του Δημοσίου συμφέροντος. Λύσεις για καταπατητές επαγγελματίες αγρότες μπορούν να βρεθούν αλλού και όχι σε βάρος της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου.

Να σημειωθεί ότι κατά τα διάρκεια της παρέμβασης, μέλη της οργάνωσης, άνοιξαν πανό μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων με συνθήματα:

ΔΑSOSΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ,

800 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ στους ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ,

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18- ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.

Παράλληλα μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στο παριστάμενο κυβερνητικό κλιμάκιο και στους παρευρισκόμενους πολίτες

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ