Ο Ιάσονας Φωτήλας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

το μηνυμα του Αχαίου βουλευτή αναπληρωτή τομεαρχη Υγείας της Ν.Δ

«Το μήνυμα και ο στόχος της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πρέπει να είναι ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέχει τις διαδικασίες για την πρόληψη – μέσω έγκαιρων διαγνώσεων και ενημέρωσης - και θεραπεία τους. Όμως, και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν στο μέτρο που τους αναλογεί την ευθύνη τους, γνωρίζοντας ότι με τη συμπεριφορά τους στη σεξουαλική τους ζωή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, όχι μόνο τη δική τους αλλά και των οικείων των προσώπων. Μπορεί έτσι ο καθένας από εμάς ατομικά να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.»

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, κύριος Ιάσονας Φωτήλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την τελευταία πενταετία, αρχής γενομένης από το 2013, στην Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφεται μία πτωτική τάση σε νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS.

Όμως, αυτή η επιτυχία δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ερμηνεία της μείωσης των νέων διαγνώσεων μπορεί να αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες πρόσβασης σε δωρεάν και ανώνυμη εξέταση που αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων οροθετικών ατόμων. Είναι σημαντικό επίσης να επανεκκινήσουν οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής που γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας, όπως καταγγέλλουν οι ΜΚΟ και έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους.

Τέλος, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να επικαιροποιήσουν το μητρώο των οροθετικών ατόμων. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία ίσως είναι δυσμενέστερη της πραγματικής και να αδικούν την εθνική προσπάθεια. Η επικαιροποίηση θα επιτρέψει στην πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικότερες πολιτικές αναχαίτισης του HIV στην Ελλάδα.

Το μήνυμα και ο στόχος της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πρέπει να είναι ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέχει τις διαδικασίες για την πρόληψη – μέσω έγκαιρων διαγνώσεων και ενημέρωσης - και θεραπεία τους. Όμως, και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν στο μέτρο που τους αναλογεί την ευθύνη τους, γνωρίζοντας ότι με τη συμπεριφορά τους στη σεξουαλική τους ζωή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, όχι μόνο τη δική τους αλλά και των οικείων των προσώπων. Μπορεί έτσι ο καθένας από εμάς ατομικά να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.»

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ