Ανδρέας Παπανικήτας: Καμιά επιπλέον επιβάρυνση για το νερό

τοποθετηση του προεδρου της δευαπ σε ημεριδα

Στην παρέμβαση που έκανε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, στην σημερινή ημερίδα με θέμα «1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου» που διοργάνωσαν στην Πάτρα (Αγορά Αργύρη) η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας πλαίσιο της Ε.Ε. για τα ύδατα, μεταξύ άλλων τόνισε:

 

«Από την παρουσίαση των στοιχείων της μελέτης που αφορά την 1η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2000/60 επιβεβαιώνεται η θέση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΠ ως προς τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της παραπάνω οδηγίας και της πολιτικής της Ε.Ε. που αφορά τη διαχείριση του νερού και την πλήρη μετατροπή του σε εμπορεύσιμο προϊόν. Αυτό γίνεται, μεταξύ άλλων, με τη σταδιακή και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και άρδευσης που θα φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης και της υπαίθρου.

Το κόστος διαχείρισης μετατίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες και παρέχεται φθηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται το νερό, τα παράγωγά του και τα αποτελέσματα της χρήσης του.

Η ΔΕΥΑΠ με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί και συντηρεί και η σημερινή κυβέρνηση υποχρεούται να λειτουργεί ως κερδοφόρα επιχείρηση και να στέλνει το λογαριασμό στα νοικοκυριά!

Την ώρα λοιπόν που η φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων εντείνεται και οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς και επιδοτούνται με ζεστό κρατικό χρήμα, οι ΔΕΥΑ φορολογούνται όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα τελευταία χρόνια δεν παίρνουν ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιβολή του προβλεπόμενου περιβαλλοντικού τέλους – «χαράτσι» μεταβάλλει τις ΔΕΥΑ σε φοροεισπράκτορες εισπράττοντας από τους πολίτες για να τα καταθέσουν στο «Πράσινο Ταμείο» η λειτουργία του οποίου μόνο άμεμπτη δεν είναι.

Απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας φορτώνοντας το κόστος τέτοιων έργων στο λαό.

Η οδηγία της Ε.Ε. για το νερό είναι ο δρόμος που επιβαρύνει δραματικά την λαϊκή κατανάλωση με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση του νερού για τις καθημερινές ανάγκες. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα στις μέρες μας. Είναι η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της συντήρησης του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης των δικτύων του νερού.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

-Την μη επιβολή του νέου χαρατσιού και την μη εφαρμογή τη σχετικής ΚΥΑ.

-Την αποπεράτωση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου και την διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων.

-Την άμεση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

-Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Την συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί Δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ