Πόλη - «φάντασμα» το Μαϊάμι λόγω της Ίρμα: Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 5,6 εκατ. Αμερικανοί

Για καταστροφικό πέρασμα μιλουν οι αρμοδιοι

Πόλη - «φάντασμα» θυμίζει το Μαϊάμι της Φλόριντα που με κομμένη την ανάσα περιμένει το χτύπημα του τυφώνα «Ίρμα», το οποίο μάλιστα, βάσει επίσημων εκτιμήσεων, αναμένεται «καταστροφικό».

Περίπου 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Φλόριντα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τόσο βάσει των εντολών εκκένωσης που έχουν δώσει οι αρχές, όσο και από τον φόβο του τι μπορεί να προκαλέσει η Ίρμα, που αφού ισοπέδωσε αρκετά νησιά της Καραϊβικής, πέρασε από την Κούβα και αναβαθμίστηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης δηλαδή βαθμίδας.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης ήταν τεράστιες, με μποτιλιαρίσματα ωρών να επιτείνουν την ταλαιπωρία και την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι δεν είχαν πάντως άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εξάλλου, το Μαϊάμι και οι περιοχές της πολιτείας που θα χτυπηθούν από την Ίρμα τις επόμενες ώρες, αναμένεται να μείνουν χωρίς ρεύμα και επικοινωνία για αρκετές ημέρες! 

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί λόγω της έντασης του τυφώνα, είναι και το γεγονός πως ανακοινώθηκε πως τελικά θα κλείσει και το πάρκο της Ντίσνεϊ στην Φλόριντα, το οποίο μέχρι χθες θεωρείτο ασφαλές και «μακριά» από την περιοχή κινδύνου.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους "Κάγιος" στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ