Όλγα Παπασαράντου: Ποιά ήταν η μητέρα Τερέζα των Ορθοδόξων που τιμάται αύριο στην Τρίπολη

Η Ολγα Πασαράντου έχει τιμηθεί για την προσφορά της από την Ακαδημία Αθηνών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση της αδελφής νοσοκόμου Ολγας Παπασαράντου, μιας εξέχουσας μορφής της σύγχρονης ιεραποστολής, ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Πατρών «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», τιμώντας την πολυετή προσφορά της στην Αφρική, θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή 13 Αύγουστου, τιμητική εκδήλωση στον τόπο γεννήσεώς της, το Ροεινό Αρκαδίας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί η αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην οποία θα προαστούν οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και Ηλίου, Αχαρνών και Πετροπούλεως Αθηναγόρας.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μαντινείας και Κυνουρίας θα προβεί στα αποκαλυπτήρια προτομής της αειμνήστου αδελφής Ολγας, σε μια εκδήλωση τιμής και υπερηφάνειας για όλους τους συντοπίτες της, αφού από τα μέρη τους ανεδείχθη μία τόσο ευλογημένη ιεραπόστολος. Θα χαιρετήσουν και οι Μητροπολίτες Πατρών και Ηλίου οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τη Μαντινεία και άλλοι επίσημοι.
«ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΥΠΑΡΞΗ»
Η Ολγα Πασαράντου έχει τιμηθεί για την προσφορά της από την Ακαδημία Αθηνών και ήταν ανηψιά του επίσης βραβευθέντος από την Ακαδημία ιεραποστόλου, του αειμνήστου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου. Η Ακαδημία την τίμησε στις 29/12/1987, όπως αναφέρει η έκθεση του γενικού γραμματέως Μενελάου Παλλαντίου, «για τη 17χρονη συνεχή συμπαράστασή της στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική» που «παρά την ψυχική και σωματική κούραση, μετά από μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Αγιος Σάββας", ξεκινά μόλις συνταξιοδοτείται για την Αφρική, στην ηλικία 70 ετών»!
Το 1996 στο περιοδικό της Ιεραποστολής «Φως Εθνών» ο αείμνηστος π. Χαρίτων Πνευματικάκις (+1908-1998), ο φλογερός αυτός ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών που ακούραστα για μια 25ετία εργάσθηκε για τον Κύριο ως μέγιστος ιεραπόστολος στην Κεντρική Αφρική, έγραψε για την αδελφή Ολγα: «Υπάρχουν άνθρωποι πού κατά το πέρασμα της ζωής τους δεν εντυπωσιάζουν με τις επιστημονικές τους επιδόσεις, τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τις δεξιοτεχνίες. Με την αθόρυβο όμως προσφορά τους στους συνανθρώπους τους γίνονται φωτεινά παραδείγματα. Μια τέτοια ευλογημένη ύπαρξη υπήρξε και η σεβαστή νοσοκόμος Ολγα Παπασαράντου».
Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ
«Με τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμησή της, θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι σ αυτή την εξέχουσα μορφή και προκειμένου να προβληθεί το ιεραποστολικό της έργο, να πραγματοποιήσουμε αυτή την τιμητική εκδήλωση και να φροντίσουμε ώστε η προτομή της να στέκεται στο κέντρο της πατρίδας της, δίνοντας το φως, παράδειγμα και έμπνευση στους επιγενεστέρους», αναφέρει ο Νικόλαος Σίμος πρόεδρος του Συλλόγου.
Με ευθύνη του Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», διοργανώνεται μετάβαση κατά το εορταστικό διήμερο 12 και 13 Αυγούστου στο Ροεινό Αρκαδίας, παρόντων δεκάδων μελών και φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στα Εθνη.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ