Τι βλέπουν οι σκύλοι στην τηλεόραση;

Όταν ο σκύλος... παρακολουθεί τηλεόραση

Μια απορία, που μπορεί να έχουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι τι μπορεί να διακρίνει ο τετράποδος φίλος τους κοιτάζοντας την τηλεόραση.

«Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, πολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει ότι οι σκύλοι σας κοιτάζουν την οθόνη. Και θα έχετε εκπλαγεί από την αντίδραση τους. Σίγουρα, θα έχετε αναρωτηθεί εάν οι σκύλοι σας καταλαβαίνουν τι βλέπουν και πώς το αντιλαμβάνονται. Μελετώντας διάφορες έρευνες για αυτό το θέμα, θα σας δώσω μία επιστημονική απάντηση», αναφέρει η σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικιδίου σκύλου, Βιβή Τσούγκα.

Αρχικά, όπως επισημαίνει, πρέπει να αναφέρουμε πως οι σκύλοι έχουν διχρωματική όραση, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που έχει τριχρωματική. Δηλαδή, οι σκύλοι μας βλέπουν τις αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

«Στις παλαιές τηλεοράσεις, όπου τα καρέ ήταν ανά δευτερόλεπτο, η εικόνα δεν είχε την ίδια ποιότητα στα μάτια τους, οπότε αλλοιωνόταν.

Πλέον, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις εικόνες όπως οι άνθρωποι. Ωστόσο, μπορούν και καταγράφουν εικόνες και ήχους γρηγορότερα από εμάς τους ανθρώπους και με μεγαλύτερη ακρίβεια», διευκρινίζει η κα Τσούγκα.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία κάθε σκύλου, οι σκύλοι μας, αναγνωρίζοντας τη μορφή ενός ζώου ή ανθρώπου στην τηλεόραση, θα ανταποκριθούν με γάβγισμα, κούνημα ουράς και γρύλισμα

Συνήθως, η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που ενισχύει περισσότερο την αντιδραστικότητα και τη φοβία του σκύλου μας

Θα έχετε δει διάφορες αντιδράσεις των σκύλων σας, όπως λέει, ακούγοντας ή βλέποντας έναν άλλο σκύλο, ή άνθρωπο στην τηλεόραση. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική φυλή και ιδιοσυγκρασία τους. Κάθε ένας, εξηγεί, είναι ξεχωριστός και με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των σκύλων

«Κάποιοι σκύλοι είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικοί, και κάποιοι άλλοι πιο φιλικοί με τους σκύλους. Οπότε, βλέποντας την εικόνα ενός ανθρώπου ή σκύλου στην τηλεόραση, η αντίδρασή τους θα ήταν να κουνήσουν την ουρά τους χαρωπά», λέει η κα Τσούγκα.

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, εάν είναι αρκετά επιφυλακτικοί ή αντιδραστικοί, θα εκδηλώσουν αρνητική συμπεριφορά: θα γαβγίσουν ή θα γρυλίσουν, ακόμη και θα σηκώσουν τη ράχη τους από διέγερση.

«Έτσι, με την ιδιοσυγκρασία κάθε σκύλου, οι σκύλοι μας, αναγνωρίζοντας τη μορφή ενός ζώου ή ανθρώπου στην τηλεόραση, θα ανταποκριθούν με γάβγισμα, κούνημα ουράς και γρύλισμα. Αν, όμως, δουν ένα ζώο που δεν το γνωρίζουν, θα απορήσουν κουνώντας το κεφάλι δεξιά – αριστερά και θα νιώθουν αβεβαιότητα», διευκρινίζει η σύμβουλος συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικιδίου σκύλου.

Αν ο σκύλος είναι επιφυλακτικός ή φοβικός, σύμφωνα με την κα Τσούγκα, η αντίδραση του θα είναι να βάλει την ουρά του κάτω από τα σκέλια. Ή, ακόμα, να πάει να κρυφτεί.

Πώς ενισχύονται οι αντιδράσεις των σκύλων βλέποντας τηλεόραση

«Συνήθως, η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που ενισχύει περισσότερο την αντιδραστικότητα και τη φοβία του σκύλου μας. Και αυτό γιατί τη βρίσκουμε αστεία», διευκρινίζει η κα Τσούγκα.

Και καταλήγει: «Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν, εάν δούμε ότι ο σκύλος μας αναστατώνεται ή νιώθει δυσφορία, να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε ή να αλλάξουμε κανάλι».

https://www.in.gr/