Αχαΐα: Απόψε η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τζανάκου

στην Κάτω Βλασία

Οι Εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου «Η Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και ο Στρατάρχης Μαιζών» σήμερα, ώρα 21.00, στην Κάτω Βλασία, στο πλαίσιο του 2ου Πολιτιστικού 15ήμερου, Καλοκαίρι 2017. Για το βιβλίο και την ενασχόληση με ζητήματα τοπικής ιστορίας θα μιλήσει ο συγγραφέας κ. Νίκος Τζανάκος.

Στο βιβλίο, ο Νίκος Τζανάκος, με αφορμή την οδό Μαιζώνος, παρουσιάζει την έρευνά του που εκκίνησε από την πινακίδα με το όνομα του γάλλου στρατηγού που ήρθε στην περιοχή το 1828 για να διώξει τους Αιγύπτιους και να απελευθερώσει τον Μοριά. Το πόνημά του διευρύνεται σε μελέτη για την ευρύτερη συμμετοχή των Γάλλων στο ελληνικό ζήτημα, τη σχέση τους με την εποχή της Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση.

Εν τέλει, η έκδοση συνιστά γενικότερη μελέτη για τη γαλλική παρουσία στα ελληνικά τεκταινόμενα της εποχής, με πλούσια και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Οι πρώιμες υπερβολές παραλείπονται, τα ιστορικά γεγονότα ανασύρονται από επίσημα κι ανεπίσημα έγγραφα, η αλληλογραφία ξεσκονίζεται, η μυθική διάσταση αποσύρεται.