Λιμάνι Πάτρας: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας - "Κουβάρι" οι ευθύνες - Ζητούμενο η ασφάλεια του χώρου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Νεκρός από το συντρίμμια ανασύρθηκε Αλγερινός

"Πάγωσε" η τοπική κοινωνία και το Πανελλήνιο στο άκουσμα της είδησης της κατάρρευσης του υπόστεγου κτηρίου εντός του παλαιού λιμανιού, που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός 30χρονου Αλγερινού.

 Το απόγευμα της Παρασκευής, συνέβη το μοιραιό...αυτό που όλοι απεύχονταν. Ένας δυνατός θόρυβος, και σύννεφα πυκνού καπνού κάλυψαν το χώρο που παλαιότερα στεγάζονταν τα κρατητήρια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. Ο απολογισμός τραγικός, ένας άνδρας νεκρός.. ο λόγος της παρουσίας του στο σημείο ακόμα πιο τραγικός. Είχε μεταβεί στο χώρο προκειμένου να φορτίσει το κινητό του καθώς το κτήριο ηλεκτροδοτείτο.

20526119_1267249436730672_3661629478347885621_n.jpg

 

 

Η επόμενη ημέρα εκτός από τη θλίψη για τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου, "συνοδεύεται" από γιατί και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, που οδήγησαν στη θανατηφόρα κατάρρευση. Τραγική ειρωνία συνέβη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου το Δ.Σ του ΟΛΠΑ, έλαβε απόφαση για την κατεδάφιση του.

Μεταξύ των πολλών ερωτηματικών είναι σε ποιον ανήκει διαχείριση του χώρου. "Παρότι το ακίνητο-αποθήκη δεν ανήκε πια στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με βάση την πρόσφατη απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο ΟΛΠΑ είχε αναλάβει να το κατεδαφίσει και να παραδώσει το χώρο στην πόλη" διευκρινίζει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές.

nikos_kontoes_dieythynon_symvoylos_toy_olpa_v.jpg

Γιατί καθυστέρησε η λήψη απόφασης για την κατεδάφιση του

20632465_1267251876730428_387582234_n_0.jpg

Η κατεδάφιση του κτιρίου καθυστερούσε, όπως είχε γράψει παλιότερα το tempo24, καθώς η υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων, παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί αν είναι διατηρητέο ή όχι.

Το τραγικό είναι πως από το 2008 είχε κριθεί κατεδαφιστέο, κι όμως μέχρι πριν λίγο καιρό στάθμευαν εκεί τα οχήματά τους χιλιάδες πολίτες.

Από το 2015 είχε πάρει κλίση το στέγαστρο στο λιμάνι της Πάτρας - Η τραγωδία είχε... "προαναγγελθεί" μέσα από τα ρεπορτάζ του tempo24

Τόσο ο Δήμος Πατρέων, όσο και ο Οργανισμός Λιμένος συμφωνούσαν ότι το κτίριο θα πρέπει να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο των γενικότερων παρεμβάσεων που θα γίνουν με την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Εφορία Νεώτερων Μνημείων όμως είχε αναφέρει ότι το υπόστεγο αποτελεί πρότυπο κτίριο από άποψη στατικής.

Μάλιστα, «η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ.

ΝΟΔΕ Αχαΐας: Ζητά Εισαγγελική παρέμβαση για την θανατηφόρα κατάρρευση του στεγάστρου

20631873_1267252070063742_1382505222_n.jpg

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης που είχε σαν αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο ενός μετανάστη και τον τραυματισμό άλλων δύο συνανθρώπων μας,παρακολούθησε εμβρόντητη η πόλη μας.

Οι πατρινοί γνωρίζαμε ότι από το 2015 το κτίσμα όχι μόνο είχε κριθεί κατεδαφιστέο,αλλά ελόχευε ο κίνδυνος να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Η κατάρρευση μπορούσε να συμβεί και χωρίς την συμβολή ισχυρών ανέμων ή ακόμα και ενός ήπιου σεισμού.Παρόλα αυτά μέχρι και πριν λίγο καιρό στάθμευαν τα οχήματα τους στο χώρα χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ήδη από τότε θα έπρεπε να έχουν παρέμβει οι εισαγγελείς αναφέρει ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης, μιας και οι αρμόδιοι δεν ήθελαν ή στην καλύτερη περίπτωση ήσαν ανίκανοι να επιλύσουν το πρόβλημα και από την άλλη μεριά κανείς δεν ελέγχει κανένα σ'αυτή την χώρα εκτός κι αν είσαι πολιτικός αντίπαλος.

Η διάρρηξη υλικού που επισυνέβει και που αφορά τον αμίαντο εγκυμονεί κινδύνους για όλους μας.

Μείζον θέμα η αποκομιδή των μπαζών που θα πρέπει να γίνει άμεσα από εξειδικευμένα συνεργεία μέσα από διεθνώς θεσμοθετημένες διαδικασίες.Οι βροχές δεν θ'αργήσουν να έλθουν και είναι γνωστό ότι τα νημάτια του αμιάντου,διαχέονται στην ατμόσφαιρα,αλλά και επιπλέουν στην θάλασσα με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών.

20641461_10213661975966287_703923867_o_1_0.jpg

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ .

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να μην εφησυχάσουν εκ του γεγονότος ότι ο άτυχος συνάνθρωπός μας είναι μετανάστης και άρα κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για τον θάνατό του.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες γιατί όχι μόνο από το 2015 δεν μερίμνησαν για την άμεση κατεδάφιση του στεγάστρου,αλλά και δεν φρόντισαν καν να περιφρουρήσουν τον χώρο.Ήταν γνωστό σε όλους μας ότι είχαν βρει καταφύγιο μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών.

Ας ελπίσουμε τέλος ότι με αφορμή αυτό το δραματικό γεγονός η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και όσοι την στηρίζουν,να προβληματιστούν για την γενικότερη διαχείριση των μεταναστών και ιδιαίτερα για τον τρόπο που αυτοί διαβιούν στην χώρα.
             
20631873_1267252070063742_1382505222_n_0.jpg

Δήμος Πατρέων: Επανειλημμένα ζητούσαμε από τον Ο.Λ.ΠΑ. και το Λιμεναρχείο την κατεδάφιση του κτηρίου

Σε σχέση με το τραγικό συμβάν που έγινε σήμερα το απόγευμα στο παλιό λιμάνι, η Δημοτική Αρχή εκφράζει την οδύνη της για τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου.
Σε ό,τι αφορά το κτίριο που κατέρρευσε θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είχαμε εκτιμήσει ως Δημοτική Αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον Ο.Λ.ΠΑ. και το Λιμεναρχείο, να προχωρήσουν, ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών, ο δε δεύτερος να πάψει να λειτουργεί το χώρο ως κρατητήρια.

Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε τελικά αποδεκτή στις 8 Απρίλη του 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον Ο.Λ.ΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ Α.Ε.) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου».

Πράγματι όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ο.Λ.ΠΑ., υπεγράφη σχετική σύμβαση με εργολάβο για την κατεδάφιση και την απόδοση του χώρου στη συνέχεια στο Δήμο για την ανάπλαση της έκτασης.

Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε.

Αναστάτωση από τη σκόνη αμιάντου

Η σκόνη που σηκώθηκε μετά την κατάρρευση του κτιρίου, μόνο ακίνδυνη δεν είναι.

20525630_1267249400064009_1586719061521071641_n.jpg

Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου στην Πάτρα που οδήγησε στο θάνατο έναν νεαρό πρόσφυγα και έχει δύο ακόμα τραυματίες, ενα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία.

Πολλοί συμπολίτες μας που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

Οι επιστήμονες πάντως εφιστούν την προσοχή και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να γίνουν και έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην ατμόσφαιρα, καθώς η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμα.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ