«Μπλόκο» Τραμπ στη νόμιμη μετανάστευση, θέλει να την κόψει στο μισό

Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times

Πρόταση νόμου που θα μειώσει στο μισό τη νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως γράφουν οι New York Times, η πρόταση βασίζεται στον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος των Αμερικάνων πολιτών και των νομίμων κατοίκων στις ΗΠΑ να προσκαλούν μέλη των οικογενειών τους στη χώρα.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου έχει προκαλέσει νέες συζητήσεις στο Κογκρέσο, σχετικά με την εθνική ταυτότητα των Αμερικανών, την οικονομική ανάπτυξη, την δικαιοσύνη στην εργασία αλλά και τις αμερικανικές αξίες. Οι επικριτές της πάντως υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει το ουσιαστικό όραμα των ΗΠΑ ως «παραδείσου» για τους φτωχούς και του κατατρεγμένους. Η διακυβέρνηση Τραμπ και οι υποστηρικτές της επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί υπεράριθμους και χαμηλών προσόντων πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεινώνοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

«Η νομοθεσία αυτή όχι μόνο θ’ αποκαταστήσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα τον 21ο αιώνα, αλλά επίσης θ’ αποκαταστήσει τους ιερούς δεσμούς της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αμερικής και των πολιτών της. Η νομοθεσία αυτή αποδεικνύει την συμπάθειά μας προς τις μαχόμενες αμερικανικές οικογένειες που αξίζουν ένα σύστημα μετανάστευσης που τοποθετεί πρώτα τις ανάγκες τους και την Αμερική» δήλωσε ο Τραμπ.

Μετά την αποτυχία της κατάργησης του Obamacare, στήριξη Τραμπ ωθεί το νομοσχέδιο αυτό στην κορυφή των προτεραιοτήτων των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Με τον ίδιο τρόπο, δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο την ευκαιρία να επιστρέψει στο προσφιλές του θέμα της μετανάστευσης, την ώρα που η δημοφιλία του κυμαίνεται μόλις στο 33%. «Αντί να συλλαμβάνει εγκληματίες, ο Τραμπ θέλει να διαχωρίσει κοινότητες και να τιμωρήσει οικογένειες μεταναστών, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία μας» δήλωσε ο Τομ Πέρεζ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. «Αυτό δεν το υποστηρίζει η Αμερική» συμπλήρωσε.

Η εφαρμογή της πρότασης αυτής σημαίνει ουσιαστικά πως θα υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης για το ποιος θα γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ και ποιος όχι. Η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται επί τη βάσει των προσόντων, της εκπαίδευσης, αλλά και της γνώσης της αγγλικής γλώσσας, αντί των σχέσεων με τους ανθρώπους που ήδη διαμένουν στις ΗΠΑ και προφανώς έκαναν την πρόσκληση.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Η πρόταση προβλέπει την μείωσή τους κατά 41% τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της, ενώ η μείωση αυτή θ’ αυξηθεί στο 50% στον δέκατο χρόνο εφαρμογής, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο αριθμός των μεταναστών που εξασφαλίζουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής επί τη βάσει των επαγγελματικών τους προσόντων είναι περίπου 140.000 και θα παραμείνει κατά προσέγγιση ίδιος.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ