Η επέκταση του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα

του Βασίλη Μπεκίρη, τ. Βουλευτή - Υφυπουργού

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας την είδηση για επέκταση του φράγματος του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα και αμέσως είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από τους παράγοντες του νομού Ηλείας. Συγκεκριμένα δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις στην Αχαΐα για την απόφαση της Κυβερνήσεως για επέκταση του φράγματος του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα και η πρώτη εφημερίδα του Πύργου «Πατρίδα» κατέγραψε σε πρώτο θέμα «Ποταμό αντιδράσεων» απέναντι στην επέκταση του φράγματος.

Βέβαια προσωπικά είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου για τους πανηγυρισμούς και είχα συστήσει να μην πανηγυρίζουν εάν δεν δουν το τέλος. Και τα έλεγα όλα αυτά διότι τέτοιους πανηγυρισμούς είχαμε κάνει τέσσερες φορές στο παρελθόν και τις τέσσερες είχαμε αντίθετα αποτελέσματα. Για την ιστορία θα αναφέρω και τις τρεις περιπτώσεις για να πληροφορηθούν και οι νέοι ότι η ιστορία της επέκτασης του φράγματος Πηνειού έχει αρχίσει από την 10ετία του 1970. Μάλιστα το 1980 είχαν τελειώσει οι σχετικές μελέτες και όλα τα προαπαιτούμενα και περιμέναμε την τελική υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό. Όμως ο αρμόδιος Υπουργός ήθελε να εντάξει το έργο στον προϋπολογισμό του επομένου έτους. Η καθυστέρηση αυτή στοίχησε πολύ ακριβά διότι εν τω μεταξύ ήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και διέγραψε όλα τα έργα της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια την περίοδο 1981-1990 δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και επανήλθαμε το 1989 όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Τότε και ύστερα από μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να εντάξουμε το έργο της επέκτασης του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα στο Β΄ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Έτσι ελπίζαμε ότι αφού εντάχθηκε το έργο σε Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος απένταξης του έργου. Παρά ταύτα οι Ηλείοι με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, κατάφεραν να απεντάξουν το έργο από το Β΄ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και η Αχαΐα να στερηθεί και πάλι το μεγάλο και τόσο αναγκαίο για την περιοχή μας έργο. Η τρίτη φορά που χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία ήταν το 2006 όταν μετά από μεγάλες προσπάθειες και χάρις στο ενδιαφέρον του τότε Υπουργού Δημοσίων Έργων Γεωργίου Σουφλιά είχαν εγκριθεί και είχαν τελειώσει όλες οι διαδικασίες και μάλιστα είχαν αρχίσει να γίνονται διάφορα έργα στη περιοχή του νομού Αχαΐας. Τότε πτώχευσε η ανάδοχος εταιρεία «Μηχανική», οπότε σταμάτησαν τα πάντα.  

Τελευταία προσπάθεια ήταν το 2009 όταν με Κυβέρνηση της Ν.Δ. το επαναφέραμε το έργο και ήταν όλα έτοιμα να αρχίσουν οι εργασίες. Τότε η απότομη προσφυγή στις εκλογές και η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έφερε και την τέταρτη απογοήτευση. Ελπίζω και πιστεύω να μην έχουμε και άλλη απογοήτευση. Πρέπει όμως να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις διότι δεν ξέρουμε από στιγμή σε στιγμή τι μπορεί να συμβεί.

Τέλος πρέπει να πληροφορηθούν και οι φίλοι μας από την Ηλεία ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Και τούτο διότι: 1ον. Το 43% των υδάτων του Πηνειού προέρχονται από το όρος Ερύμανθος της Αχαΐας. 2ον. Το έργο του Πηνειού έγινε για την άρδευση της Ηλείας και της Αχαΐας όπως γράφουν τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου και 3ον. Εμείς οι Αχαιοί δεν ζητούμε να στερήσουμε από τους αγρότες της Ηλείας τα ύδατα που τους χρειάζονται. Ζητάμε τα νερά που χύνονται στη θάλασσα. Αντί να χύνονται στη θάλασσα ζητάμε να δοθούν για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Και τα έχει ανάγκη η Δυτική Αχαΐα διότι τα αρτεσιανά φρέατα φθάνουν 250-300 μέτρα και βγάζουν υφάλμυρο νερό.

Όμως επειδή οι Ηλείοι για δικούς τους λόγους δεν θέλουν με κανένα τρόπο να γίνει το έργο, πρέπει και οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας να ενεργήσουν διαφορετικά. Για να γίνει το έργο πρέπει όλοι μαζί οι Βουλευτές του Νομού Αχαΐας να επισκεφθούν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να δώσει εντολή να πραγματοποιηθεί αμέσως το έργο το οποίον ο ίδιος το έχει υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2015. Εάν δεν γίνει αυτό να μη περιμένουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας να γίνει το έργο. Και τούτο διότι οι Ηλείοι κάτι θα βρουν και το έργο και πάλι θα χαθεί. Όλα αυτά τα λέω διότι έχω προσωπικά καεί πολλές φορές και είμαι απογοητευμένος. Προσωπικά δεν βλέπω άλλη λύση. Εάν όλοι οι Βουλευτές κινηθούν συλλογικά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Μένει λοιπόν ο Δήμαρχος της Δυτικής Αχαΐας αμέσως να καλέσει τους Βουλευτές και να αρχίσουν οι σχετικές διαδικασίες. Εάν δεν γίνει αυτό μη περιμένουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας επέκταση του φράγματος.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ