Πάτρα: Διευρύνονται οι μειώσεις και οι απαλλαγές από τα Δημοτικά Τέλη - Ποιους αφορά

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Μελά

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου είναι σε εξέλιξη, είναι το θέμα του καθορισμού συντελεστών έτους 2017 για α) τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και άλλης δαπάνης από πάγια παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα β) φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και γ) τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) έτους 2017.

Εισηγητής του θέματος, που συζητείται αυτή την ώρα, ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας, Παναγιώτης Μελάς.

 

Η εισήγησή του έχει ως εξής:

Φτάσαμε στη σημερινή συνεδρίαση μετά από μία πλούσια και ουσιαστική συζήτηση που στο επίκεντρο της είχε τον προϋπολογισμό του Δήμου και το τεχνικό πρόγραμμα.

Σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχαν φορείς των εργαζομένων,  ΕΒΕ, συνταξιούχων, συλλόγων πολυτέκνων, τριτέκνων, συνδικαλιστικοί φορείς, τοπικά συμβούλια. Οργανώθηκε συζήτηση σε όλα τα διαμερίσματα και τις κοινότητες.

Το κύριο ζήτημα που ανέδειξαν αυτές οι συσκέψεις, ήταν η ανάγκη του Πατραϊκού λαού για περισσότερα έργα στις γειτονιές, στην οδοποιία, στις πλατείες, στο πράσινο, στην καθαριότητα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια που γίνεται από την Δημοτική Αρχή και η οποία αποτυπώνεται στο σύνολο του Δήμου με τις παρεμβάσεις της.

Έχουν δίκιο και από αυτή την άποψη θέλουμε με αφορμή τη σημερινή συζήτηση να πούμε πως το ίδιο το κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσει για να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν.

    Συζητάμε σήμερα το θέμα των ανταποδοτικών τελών σε μια χρονική στιγμή όπου εξελίσσεται και εντείνεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης της δεύτερης «αξιολόγησης» (Ε.Ε, ΔΝΤ,ΕΚΤ,ΕSM) με την επιτάχυνση όλων των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων που προβλέπει το 3ο μνημόνιο (εργασιακά- ασφαλιστικά-λεηλάτηση εισοδημάτων, φοροληστία, χαράτσια κλπ)

    Ουσιαστικά πρόκειται για «τάχιστη ολοκλήρωση» των στόχων του κεφαλαίου και στα πλαίσια αυτών έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την αναγκαιότητα και νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων με ένα κατά πάσα πιθανότητα 4ο μνημόνιο, με δεσμεύσεις για συνεχιζόμενη ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο λαό μας, με την ουσιαστική συγκατάθεση όλων των αστικών κομμάτων.

       Έτσι οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν μπορεί παρά να υποτάσσονται στην προτεραιότητα που είναι η πάση θυσία ανάκαμψη του κεφαλαίου δηλαδή των κερδών των μονοπωλίων.

       Ο κρατικός προϋπολογισμός σταθερά αναδιανέμει το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου με το <<μάρμαρο>> να το πληρώνει ο λαός που του λεηλατούν το εισόδημα διπλά και τριπλά.

       Όπως σας είχαμε ενημερώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο  στη συζήτηση για τον ταμειακό απολογισμό του έτους 2015, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σταθεροποιείται στο ελάχιστο κατώτερο επίπεδο η κρατική χρηματοδότηση.

       Η ανταποδοτικότητα αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου και αυτό αποδεικνύεται από τον κύκλο εργασιών του Δήμου, ύψους 81.659.520 ευρώ, μόνο το 38% προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών)  και το υπόλοιπο 62% αποτελείται από ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα) δηλαδή από τον Πατραϊκό λαό που στενάζει μέσα στις αντιλαϊκές πολιτικές.

 

          Η κυβέρνηση δε, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους για τη σύνταξη των δημοτικών προϋπολογισμών 2017, αναφέρει ρητά ότι πρέπει να εγγραφούν τα ίδια ποσά, όσον αφορά τους ΚΑΠ, με το 2016.

         Τα ανταποδοτικά τέλη, είναι τα χρήματα που εισπράττουμε από τους επιπλέον φόρους που επιβάλλονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφορούν το σύνολο των Υπηρεσιών στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό.

        Η Δημοτική Αρχή σταθερά διεκδικεί την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τη χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών, πλην όμως η κυβέρνηση με  ΚΥΑ  οικ. 23976/22-7-2016 σχετικά με την παροχή οδηγιών, για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων επίσης επισημαίνει <<ότι σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2016 εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας του έτους 2016, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το 2017 επιφέροντας αύξηση>>.

          Επίσης, νέο χαράτσι για Δήμους και εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εισφορές έρχεται να προστεθεί από 1/1/2017 με τη σύσταση του <<Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης>>.

          Συγκεκριμένα με το ν.4387/2016 προβλέπεται πως <<το συνολικό ποσό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των εργαζόμενων και κατανέμονται κατά 6.67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13.33% σε βάρος των ΟΤΑ>>.

          Μόνο για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα η επιβάρυνση είναι 600.000 ευρώ.

          Επίσης σας γνωρίζουμε, ότι εκτός από τις επισκευές, ανακατασκευές, εκσυγχρονισμό του στόλου και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για την Υπηρεσία καθαριότητας με κόστη που πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη, πληρώνουμε και δόσεις δανείων από τα ανταποδοτικά τέλη επίσης, που ανέρχονται σε 406.000 ευρώ το χρόνο από δάνεια με αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, στις οποίες αποφάσεις είχαμε αντιταχθεί σαν Λαϊκή Συσπείρωση.

         Δηλαδή από τα 2.000.000 ευρώ των δανειακών δόσεων που πληρώνουμε ετησίως, τις  406.000 ευρώ το χρόνο τις πληρώνουμε από τα ανταποδοτικά, λόγω αγοράς μηχανημάτων στην καθαριότητα με δάνεια.

         Η σταθερή δε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η αύξηση των λεγόμενων <<ίδιων πόρων>> (δημοτικοί φόροι κ.λπ.) είναι η κύρια απόδειξη, ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων όπως κοινωνικές δομές, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ.

          Ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε κάθε αγαθό που η χρήση του αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα από την κυβέρνηση, όπως το νερό που με την ενεργοποίηση της οδηγίας 2000/60/ΕΚ προσαρμόζει την πολιτική υδάτων της χώρας στην ευρωενωσιακή νομοθεσία της εμπορευματοποίησης του νερού και επιβάλλει νέο χαράτσι στο νερό το λεγόμενο <<περιβαλλοντικό τέλος>>.

         Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο του <<Καλλικράτη>> δεν έχουμε καθίσει με σταυρωμένα χέρια, πήραμε μέτρα για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.

        Μειώσαμε το συντελεστή στο 80% των νοικοκυριών κατά 13%, ελαφρύναμε και απαλλάξαμε από δημοτικά τέλη κατηγορίες δημοτών μας, ανέργους και ακόμα περιοχές γύρω από Ξερόλακκα και Βιολογικό καθαρισμό, ενώ αυξήσαμε το συντελεστή στο 4.5 για την μεγάλη ιδιοκτησία.

       Με την απόφαση μας αυτή καλύψαμε τη μείωση και διεύρυνση των μειώσεων και απαλλαγών για τις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

       Οι ωφελούμενες οικογένειες από μείωση ή απαλλαγή τελών ανέρχονται σε 2.060, όπως αναφέρεται στο με αριθμ. Πρωτ. ΔΠ7170/15-11-2016 έγγραφο της Υπηρεσίας προσόδων/ ΤΑΠ το οποίο επισυνάπτουμε.

       Οργανώσαμε πορεία κατά της ανεργίας Πάτρα –Αθήνα και διεκδικήσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης. Μια διεκδίκηση που είναι ανοιχτή όσο δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτές και θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες μπροστά και στην κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2017 σε συνεργασία με το εργατικό κίνημα τους ΕΒΕ, τους αγρότες, τη νεολαία μας που η ανεργία της φτάνει στο 70%.

       Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί, οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού  να εξασφαλίζονται με αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση. Να εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες και η μισθοδοσία των εργαζομένων.

      Ο πατραϊκός λαός γνωρίζει ότι η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται για να έχει η πόλη μας υψηλό επίπεδο καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σωστή διαχείριση της Ξερόλακκας και αποκομιδή απορριμμάτων, διεκδικούμε δε την υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την έναρξη εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό απαιτεί νέες δαπάνες για την υλοποίησή του.

      Οι προσπάθειες αυτές της Δημοτικής Αρχής, αποτυπώνονται στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα που επισυνάπτουμε των Υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με αριθμ. Πρωτ. 1575/9-11-2016 και Α5095/11-11-2016 αντίστοιχα.

Προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ και πετύχαμε μείωση 21% στην τάση του ρεύματος για το δημοτικό φωτισμό και διεκδικούμε παραπέρα μείωση γιατί και πάλι η τιμή παραμένει υψηλή σε σύγκριση με τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Τέλος για το 2017 δεν αλλάζουμε τους συντελεστές και εξαντλώντας δυνατότητες, διευρύνουμε την κοινωνική βάση των μειώσεων και απαλλαγών σε δημότες μας από ανταποδοτικά τέλη, με τις παρακάτω κατηγορίες.

Απαλλαγή γονέα που έχει χάσει τον /την σύζυγο και δεν έχει κάνει άλλο γάμο και έχει μέχρι 2 προστατευόμενα τέκνα και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 € - Πλήρη Απαλλαγή

Για τους Μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος) τροποποιούμε σε σχέση με το 2016,  όταν δηλώνουν στην φορολογική τους δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ.  (από 100 τ.μ. - 2016 )  και το  οικογενειακό εισόδημα (από 6.000 € το 2016 ), σε 7.000€  απαλλαγή ποσοστού 50% των Δημοτικών τελών

Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια πάνω από ένα έτος που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000€ και μια κατοικία έως 120 τ.μ. – Πλήρη απαλλαγή.

Στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις στο σύνολο    των επαγγελματιών, όπως τραπεζοκαθίσματα 10%, περίπτερα 33% και επί πλέον προτείνουμε μείωση 14% στα τέλη λαϊκών αγορών, ενώ ήδη είχαμε προβεί σε μειώσεις μισθίου περιπτέρων σε ποσοστό 20% με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

     Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει,

 

    1) Να διεκδικεί δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών.

 

   2)  Να διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα.

 

Να διεκδικεί την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά Δήμους και Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Να αντιτάσσεται στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

 

Εντείνουμε τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς υγείας-παιδείας-πρόνοιας.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες-πυρκαγιές-σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
 

Ξέρουμε πως τις διεκδικήσεις αυτές, μπορούμε να τις κάνουμε πράξη μαζί με το λαό μας. Γιατί είναι ο λαϊκός παράγοντας, η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να αποτρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών που μετατρέπουν σε συντρίμμια τα λαϊκά δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα, τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ