«Πόλεμος» για τα μεταπτυχιακά: Οι Πρυτάνεις απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ και η Σία Αναγνωστοπούλου απαντά

"Αγεφύρωτη η διαφωνία για τα δίδακτρα"

«Πόλεμος» ξεκινάει μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημίων για το θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ πρυτάνεις καταφεύγουν για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)!

Στο νομοσχέδιο που έστειλε ήδη για επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστικη επιτροπή της Βουλής το υπουργείο Παιδείας μπαίνουν ποσοστώσεις στις αμοιβές των καθηγητών, καθώς και «πλαφόν» στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών (το υπουργείο αύξησε λίγο το ποσό των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών όταν δίνουν εξειδίκευση, που τώρα δεν θα ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ).

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι σε τέσσερις μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου, όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων ή των ΤΕΙ που δεν θα «συμμορφωθούν» παύουν να ισχύουν.

Σία Αναγνωστοπούλου: Το ΣτΕ έχει αποφανθεί

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου δηλώνει στο «Βήμα» ότι ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο που συντάχθηκε τις περισσότερες παρατηρήσεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των προέδρων ΤΕΙ για τα θέματα λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά στο θέμα των διδάκτρων η διαφωνία τους παραμένει αγεφύρωτη.

Όπως δηλώνει η κυρία Αναγνωστοπούλου «σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών αποφασίζει ο υπουργός Παιδείας. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούμαι, η οποία αναφέρει ότι για το ύψος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών αποφασίζει ο κοινός νομοθέτης και ότι δεν πρέπει να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των φοιτητών σε αυτές».

Η κυρία Αναγνωστοπούλου αναφέρει έτσι ότι με υψηλά δίδακτρα εμποδίζεται η πρόσβαση των φοιτητών στις μεταπτυχιακές σπουδές και αυτό γίνεται κατά παρέκκλιση του Συντάγματος, ενώ στο θέμα αυτό η Πολιτεία τόσα χρόνια παρανομούσε.

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Διαφωνία και σύγκληση Συνόδου Πρυτάνεων

Από την πλευρά τους τα υποχρηματοδοτούμενα πανεπιστήμια και ΤΕΙ διαφωνούν ριζικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου και για το θέμα αυτό θα συγκληθεί Σύνοδος Πρυτάνεων στο τέλος της εβδομάδας ή τις πρώτες ημέρες της επόμενης.

Αντιπροσωπεία των πρυτάνεων ΑΕΙ είχε σήμερα, Τρίτη, συνάντηση με την κυρία Αναγνωστοπούλου για να συζητήσουν το θέμα, αλλά σε αυτή δεν υπήρξε καμία συμφωνία επί του θέματος.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, που πρόσφατα παρέδωσε την προεδρεία της Συνόδου Πρυτάνεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δηλώνει ότι ο ίδιος προσωπικά, εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί, θα την προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να επιβάλλει ποσόστωση στις αμοιβές των καθηγητών γιατί κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό» λέει ο κ. Ζαπράνης μιλώντας στο «Βήμα». Εξάλλου αναφέρει ότι υπάρχει ήδη περιορισμός από τον νόμο στις αμοιβές των καθηγητών ΑΕΙ, καθώς προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι αμοιβές αυτές το διπλάσιο του μισθού τους.

«Όταν επιχειρείται ποσόστωση στις αμοιβές καθηγητών που συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει αυτή να επεκταθεί σε κάθε είδους δραστηριότητα μελών ΔΕΠ, προγράμματα δια βίου μάθησης ή κάθε άλλους είδους επαγγελματική δραστηριότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί» λέει ο κ. Ζαπράνης.

Με το νομοσχέδιο, όπως είναι ήδη γνωστό, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και προγραμμάτων Μεταπτυχιακής Επαγγελματικής Ειδίκευσης (ΠΜΕΕ). Να σημειωθεί ότι ΠΜΕΕ θα απονέμουν μεταπτυχιακό δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδίκευσης (ΜΔΕΕ) και σε αυτά θα δικαιολογείται το πλαφόν διδάκτρων.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ιδρύονται και Ινστιτούτα Διδακτορικών Σπουδών (ΙΔΙΣ), για διαϊδρυματικές συνεργασίες και «σχηματισμούς επιστημονικών και ερευνητικών πεδίων οι οποίοι αντιστοιχούν σε επιμέρους ενότητες συγγενών γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύονται στο ιδρύον πανεπιστήμιο (κτητορικό ίδρυμα) και τους συνεργαζόμενους θεσμούς».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο κείμενο του προς συζήτηση:

- Η χρηματοδότηση των ΠΜΣ προέρχεται i) από τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό τους, ii) από το υπουργείο Παιδείας, iii) από δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα, χορηγίες φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, από παροχές νομικών προσώπων, πόρους από ερευνητικά προγράμματα, ευρωπαϊκούς πόρους και κάθε άλλη νόμιμη πηγή, iv) από μέρος των εσόδων ή των οφειλών των υπόχρεων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, και, v) από το παρακρατούμενο μέσω του ΕΛΚΕ ποσοστό των εσόδων των ΠΜΣ ή των ΠΜΕΕ.

α. Το ποσό του τέλους εγγραφής προσδιορίζεται για όλη τη διάρκεια σπουδών που προβλέπει το ΠΜΣ και το ύψος του δεν υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ για ΠΜΣ διάρκειας δύο εξαμήνων, 750 ευρώ για ΠΜΣ διάρκειας τριών εξαμήνων και 1.000 ευρώ για ΠΜΣ διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων. Το τέλος εγγραφής καταβάλλεται τμηματικά, όπως ορίζει ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών.

β. Στην περίπτωση λειτουργίας ΠΜΕΕ, τα προβλεπόμενα δίδακτρα δεν μπορούν να ξεπερνούν κατά δυόμισι φορές τα προβλεπόμενα τέλη εγγραφής σε ΠΜΣ και οφείλουν να είναι πλήρως αιτιολογημένα.
[...]

δ. Πρόσθετες επιβαρύνσεις, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1/4 του τέλους εγγραφής, μπορεί να προβλέπονται για το κόστος συμμετοχής μεταπτυχιακών φοιτητών σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
* Απόφαση επιβολής τέλους εγγραφής σε ΠΜΣ λαμβάνεται από τη Σύγκλητο ή τη Συνέλευση του ΑΕΙ με απόλυτη πλειοψηφία επί των μελών της. Προϋπόθεση για την έγκριση αυτή είναι η ειδικά αιτιολογημένη και διεξοδικά τεκμηριωμένη πρόταση της Συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος.
* Με απόλυτη πλειοψηφία από τη Σύγκλητο ή τη Συνέλευση προσδιορίζονται οι αμοιβές των καθηγητών και ερευνητών που συμμετέχουν σε ΠΜΣ, για διδασκαλία πέραν των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή των διδακτικών ωρών που υποχρεούνται να προσφέρουν στο ίδρυμα που υπηρετούν. Στις διδακτικές υποχρεώσεις των καθηγητών εμπίπτει μια τουλάχιστον πλήρης τρίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Για τις αμοιβές αυτές ισχύουν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες παρακρατήσεις υπέρ του ΕΛΚΕ. Το σύνολο των ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών καθηγητών και ερευνητών από την εν γένει συμμετοχή τους σε ΠΜΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του ακαθάριστου βασικού μηνιαίου μισθού καθηγητή πρώτης βαθμίδας.

Διαβάστε επίσης