Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα της λήξης των συμβάσεων όσων εργάζονται στις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, στις 31 Οκτωβρίου.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τόνισε:
«Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας έρχονται οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των Δήμων (Συσσίτια, Κοινωνικό Παντοπωλείο) καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, μετά από παράταση που τελευταία φόρα δόθηκε 30 Ιουνίου. Παρά την απόφαση του υπουργείου για παράταση και χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες. Πρόκειται για δομές που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού” και της δράσης “Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας”. Στο Δήμο μας, αυτά αφορούν το κοινωνικό παντοπωλείο, τα συσσίτια, δομές της πρόνοιας. Στις Δομές αυτές απασχολούνται 18 εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ.
Η θέση της Δημοτικής Αρχής για τις ΜΚΟ και το ρόλο τους είναι γνωστή. Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της ευθύνης και τις λειτουργίας κρατικών δομών σε ΜΚΟ και λοιπές οργανώσεις που ουσιαστικά είναι μιας άλλης μορφής επιχειρηματική δράση. Η κάλυψη βασικών δομών του κράτους από τέτοιες οργανώσεις εκτός από το ότι έχουν τους εργαζόμενους σε μία μόνιμη ομηρία και διαρκή ανασφάλεια, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία κοινωνικών δομών του Δήμου.
Όταν ανέλαβε καθήκοντα η Δημοτική Αρχή, δεν σταμάτησε τη λειτουργία των δομών, καθώς είχαμε το βλέμμα στραμμένο στους εργαζόμενους, που θα έχαναν τη δουλειά τους. Ακόμη συνυπολογίστηκε το γεγονός πως οι δομές αυτές προσέφεραν μιαν ανάσα σε λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε. και των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή , έμπρακτα, στήριζε τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές στο δίκαιο αίτημα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο ομόφωνα. σε περισσότερες από μία συνεδριάσεις του αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές, να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτές, να αναλάβει το κράτος τη λειτουργία και την χρηματοδότηση αυτών των δομών, βάζοντας τέρμα στην εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ στη λειτουργία τους.
Δεν αρκεστήκαμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στηρίξαμε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο, κινητοποιήσεις κ.α.. Θέσαμε το θέμα στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, που πήρε αντίστοιχη απόφαση. Στην πορεία αγώνα Πάτρα – Αθήνα που διοργανώσαμε ενάντια στην ανεργία, διεκδικώντας παράλληλα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, υπήρχε ξεχωριστή αναφορά – αίτημα στη μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων.
Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν τη χρηματοδότηση αυτών των δομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια κλπ) δεν έχουν έρθει όμως ακόμα οι αποφάσεις ένταξης προκειμένου να δρομολογηθούν και οι προσλήψεις των αντίστοιχων εργαζομένων. Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα από 1 Νοέμβρη δομές του Δήμου να βρίσκονται σε κίνδυνο είτε να υπολειτουργούν (Τράπεζα Τροφίμων) είτε να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν καθόλου, όπως τα συσσίτια. (σήμερα καλύπτονται οι ανάγκες 180 – 200 δικαιούχων). Τονίζουμε πως με αυτά τα προγράμματα, δεν λύνεται το ζήτημα οριστικά, αφού το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 έτη το ίδιο και οι εργαζόμενοι σε αυτό!
Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι δράσεις αυτές μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως επίσης είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα προγράμματα αυτά να περάσουν στις δομές του Δήμου ως μόνιμο προσωπικό.
Το δημοτικό μας συμβούλιο διεκδικεί:
Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.
Να συνεχίσουν οι δομές την λειτουργία τους μέχρι να ξεκινήσουν μέσω ΕΣΠΑ αντίστοιχα προγράμματα , προκειμένου οι δικαιούχοι που χρήζουν καθημερινής ανάγκης συγκεκριμένων δομών να την έχουν.
Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές του σε μόνιμη βάση και όχι ευκαιριακά.
Να αποδεσμευτούν οι εργαζόμενοι από την εργασιακή ομηρία των διαφόρων ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών δομών του Δήμου.
Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στις δομές στο προσωπικό του Δήμου, με την πρόσληψή τους ως μόνιμο προσωπικό , προκειμένου να μπορέσουν απρόσκοπτα το επόμενο διάστημα να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς βασικές ανάγκες των κοινωνικών δομών».