Αχαΐα: Δυο μήνες Κινητή Αστυνομική Μονάδα - Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Α.Ε.Τ.Ο.Σ. (Αστυνόμευση- Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων), δηλαδή οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες που γυρίζουν τα χωριά της περιοχής έχουν αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες και μέχρι σήμερα, στους δύο μήνες της ύπαρξής τους, έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 100 πολίτες στην Αχαΐα και συνολικά πάνω από 450 σ’ επίπεδο Δυτικής Ελλάδας. Στόχος των στελεχών της τοπικής Ελληνικής Αστυνομίας είναι ουσιαστικά αυτές οι μονάδες να γίνουν ένα με τους κατοίκους των περιοχών αυτών και να τους προσφέρουν εύκολα, από την άνεση των σπιτιών τους, ότι αστυνομικές υπηρεσίες μπορεί να χρειαστούν.

"Αυτή ήταν και η βασική μας επιδίωξη όταν εισήγαμε αυτή την μορφή αστυνόμευσης, να ενταχθεί δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες και ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές. Στο διάστημα των δύο αυτών μηνών οι ΚΑΜ παρείχαν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές αυτές και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα των οποίων η μεταφορά είναι πιο δύσκολη προκειμένου να μεταβούν σε ένα αστυνομικό κατάστημα για να εξυπηρετηθούν.

Για τον λόγο αυτό η ΕΛΑΣ, με ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης πηγαίνει σε αυτές τις περιοχές και παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες", σημείωσε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7,» ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδα της ΕΛ.ΑΣ., Χαράλαμπος Σφέτσος.

Όπως εξήγησε ο Αστυνόμος Α’ επιδίωξη των ΚΑΜΕ είναι παρέχονται οτιδήποτε παρέχει κι ένα Αστυνομικό Τμήμα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σφέτσος, τα αιτήματα των πολιτών επικεντρώνονται στη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, για την οποία θα χρειαζόταν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε σε ένα Α.Τ., στην παροχή πληροφοριών για την έκδοση αστυνομικών εγγράφων που χρειάζονται, επίσης οι αστυνομικοί της ΚΑΜ επιλύουν και διευθετούν παράπονα των πολιτών και διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, πραγματοποιούν παράλληλα, όταν υπάρχει ανάγκη ελέγχους σε οχήματα κι άτομα της περιοχής.

«Ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, δηλαδή μεταβαίνουν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε απομακρυσμένες περιοχές. Όταν κάποιος πολίτης καταγγείλει το οποιοδήποτε γεγονός είναι σαν να καταγγέλλεται στο 100 ή στο τοπικό Α.Τ.. Ουσιαστικά είναι ένα κινητό Α.Τ. και επιλύει όλα τα θέματα αστυνομικής αρμοδιότητας που μπορούν να προκύψουν. Βεβαίως η αστυνομική παρουσία αποτελεί και μια πρόληψη για την περιοχή αλλά ο βασικός σκοπός της ΚΑΜ δεν είναι να αντικαταστήσει τους αστυνομικούς ασφαλείας που μπορεί να κάνουν περιπολίες στις περιοχές αυτές ή να εξιχνιάζουν υποθέσεις. Ο σκοπός μας είναι να έχουμε μια ανθρώπινη προσέγγιση της αστυνομίας προς τον πολίτη και ιδίως προς του ηλικιωμένους.

«Στη δική μας περιοχή δεν έχει γίνει αυτό, είναι σκοπό μας να μπουν και ψυχολόγοι σε στις μονάδες, βρισκόμαστε ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Αυτό που θέλουμε, σε πρώτη φάση και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε, είναι η ΚΑΜ να γίνει «ένα» με την τοπική κοινωνία, να γνωρίζουν οι πολίτες πότε θα τους επισκεφθεί και να μπορούν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες.

Από εκεί και πέρα ο εμπλουτισμός και με ψυχολόγο είναι στα επόμενα σχέδιά μας και εξετάζεται να γίνει. Αν κάποιος πολίτης θέλει να ενημερωθεί για τα δρομολόγια των ΚΑΜ μπορεί να επικοινωνήσει με το 100, εμείς ενημερώνουμε και για τα δρομολόγια μέσω του Τύπου ώστε να ξέρει κανείς, έγκαιρα, πότε θα πάει στην περιοχή του. Ενημερώνουμε σχεδόν και την ώρα ακόμα που θα φθάνει το όχημα των ΚΑΜ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σφέτσος.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ