Τι ειναι το χάπι που μετατρέπει τους τζιχαντιστές σε "πολεμικές μηχανές"

εντοπιστηκε φορτιο στον πειραια

Εκατομμύρια χάπια που φέρονται να προορίζονταν για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη κατασχέθηκαν στον Πειραιά σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι αναφέρεται στα περισσότερα ρεπορτάζ, δεν πρόκειται για «οπιούχο ναρκωτικό», το οποίο θα είχε κατασταλτική δράση παρόμοια με της ηρωίνης και της μορφίνης -η καταστολή μάλλον δεν θα διευκόλυνε τους χρήστες σε συνθήκες πολέμου.

Σύμφωνα με το Έθνος, το οποίο έχει «καλά διασταυρωμένες πληροφορίες» ότι το φορτίο ξεκίνησε από την Ινδία και προοριζόταν για πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, πρόκειται για 26 εκατομμύρια χάπια Captagon, τα οποία λειτουργούν ως ισχυρό διεγερτικό.

Στον ανθρώπινο οργανισμό, η δραστική ουσία του Captagon (φαινεθυλλίνη) μετατρέπεται σε αμφεταμίνη και θεοφυλλίνη.

Και οι δύο ουσίες έχουν διεγερτική δράση και μπορούν μεταξύ άλλων να προκαλέσουν ευφορία, καταστολή της ανάγκης για ύπνο και φαγητό, αυξημένη αυτοπεποίθηση και μειωμένη αίσθηση του κινδύνου.

Τα χάπια αυτά μπορούν πράγματι να κάνουν το χρήστη να νιώθουν άτρωτος, και σύμφωνα με Δυτικά μέσα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται ευρέως από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι «πολεμούν χωρίς να νοιάζονται αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν».

Η φαινεθυλλίνη αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιήθηκε ως ηπιότερο υποκατάστατο της εθιστικής αμφεταμίνης. Σήμερα, όμως, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν συνιστά τη χρήση της για καμία πάθηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάχρηση φαινεθυλλίνης είναι πιο διαδεδομένη στις αραβικές χώρες, τη δυτική Ασία και, προσφάτως, τη βόρειο Αφρική.

Επιπλέον, η παραγωγή πλαστών χαπιών Captagon, τα οποία συχνά περιέχουν σκέτη αμφεταμίνη ή άλλα διεγερτικά, παίζει μεγάλο ρόλο στην χρηματοδότηση του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με το Reuters και το περιοδικό Time μεταξύ άλλων μέσων.

Μεγάλα φορτία παράνομων χαπιών Captagon έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στον Λίβανο και στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Εκτός της Μέσης Ανατολής, η κατάχρηση φαινεθυλλίνης χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ «αμελητέα»

ΠΗΓΗ: in.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ