Οι δύο τρόποι εξόφλησης των φόρων σε 12 δόσεις

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

​Δύο εναλλακτικές δυνατότητες εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστικού σημειώματος της φετινής δήλωσης εισοδήματος έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχονται φέτος στους φορολογούμενους από τη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών.


- Η πρώτη δυνατότητα δίδεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής του εκκαθαριστικού δηλαδή τουλάχιστον η πρώτη διμηνιαία δόση η οποία λήγει στις 29 Ιουλίου.

Η «πάγια ρύθμιση» του νόμου 4152/2013 προβλέπει διακανονισμό της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

- Η δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου 4174/2013.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμίας αποπληρωμής μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του εκκαθαριστικού, διότι σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές μη ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους.
Όμως η ένταξη ακόμη και ολόκληρου του ποσού των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Οι διαφορές

Η «πάγια ρύθμιση» του νόμου 4174/2013 έχει σχεδόν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τη ρύθμιση του νόμου 4152/2013. Οι μόνες ουσιαστικές διαφορές της με την «πάγια ρύθμιση» του νόμου 4152/2013 είναι δύο:

1. Για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του νόμου 4174/2013 δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ, να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

2. Για την εξόφληση κάθε μηνιαίας δόσης δεν απαιτείται «πάγια εντολή» σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά αρκεί ο οφειλέτης να προσέρχεται κάθε μήνα σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας και να εμφανίζει στο γκισέ την «Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής» για να προχωρεί στην τμηματική εξόφληση του ρυθμιζόμενου ποσού.

Πηγή: enikonomia.gr